Id-kapning och bedrägerier är idag vanliga brott som kan drabba vem som helst. Det är ett allvarligt problem som kan leda till både ekonomiska och personliga förluster. Men hur skyddar man sig mot ett brott som anpassar sig efter den digitala utvecklingen? 

Utveckling & säkerhetsbrister
Vi lever i en spännande tid präglad av utveckling, ny teknik och ett snabbare informationsflöde. Människor kommunicerar i realtid och kraven på effektiva lösningar i vår vardag ökar. Fler appar och tjänster använder sig av AI för att locka intressenter som är nyfikna på den nya digitala vågen. 

Vissa människor älskar den kreativa och allt snabbare utvecklingen – andra är rädda för vilka effekter som växer på horisonten. Självklart så är det en otroligt intressant tid att leva i och vara en del av. Men kom ihåg att utveckling också medför sina brister och utmaningar. En snabb lösning kan utvecklas till ett utdraget problem som stjäl både tid och energi om du har otur. 

Sveriges vanligaste brott
Kanske är det inte otur som ska fetmarkeras i denna kontext – utan försiktighet som bör träda fram i rampljuset. Faktum är att bedrägerier har ökat i takt med digitaliseringen och Sverige är ett av världens absolut mest digitaliserade länder. Varje år drabbas cirka 200.000 svenskar och de flesta fall läggs ned då det krävs enorma resurser för att hantera fallen. 

Många känner nog någon som har drabbats och vet hur krävande det kan vara. Först och främst så tar det tid för att hantera fallet. Men det som kanske väger tyngst för många är den ekonomiska förlusten där snittet för ett bedrägeri är runt 80.000 kr. Glöm inte heller den psykiska påfrestning som påverkar och sätter sina spår mentalt. 

Förebygg bedrägerier
Så hur kan du skydda dig mot bedrägerier och id-kapningar? Genom kunskap, säkerhetsrutiner och proaktiva lösningar kan du ligga steget före bedragaren. Lär dig mer om hur andra drabbas, förstärk dina bristande rutiner och investera i verktyg som hjälper dig.

Ett effektivt sätt är att använda sig av en bevakningstjänst likt ett id-skydd. Det bevakar din identitet i realtid och larmar direkt om någon tar en kreditupplysning i ditt namn. För det viktigaste vid ett bedrägeri är tiden och kan du stoppa försöket så sparar du både tid och resurser. 

Med ett id-skydd kan du få hjälp och support vid minsta misstanke. Oavsett om det är ett misstänkt bedrägeri eller om du behöver professionell rådgivning. Det ger dig möjlighet att agera direkt och spärra din identitet med ett enkelt samtal. Med ett larm i realtid kan du snabbt avbryta ett pågående bedrägeriförsök och undvika större förluster. Din identitet spärras sedan tillfälligt i 14 dagar och du får den hjälp du behöver för att hantera situationen. 

Prova Sveriges mest rekommenderade id-skydd helt kostnadsfritt i 30 dagar.