En global undersökning från FT Longitude och SAS Institute visar att bankerna ökar takten i moderniseringen av sin riskhantering

Bankerna rustar för kris – trefaldigar investeringarna i riskteknik. Efter pandemins skakningar står den globala banksektorn inför en ny verklighet präglad av ekonomisk oro, snabbt skiftande risklandskap och ökade regulatoriska krav. I denna nya era planerar tre av fyra banker att öka sina investeringar i riskhanteringsteknik – en markant ökning från 51 procent vid motsvarande undersökning 2021. Det visar en ny studie från FT Longitude och SAS Institute, baserad på svar från 300 riskchefer i 25 länder.

Riskhantering har därmed tagit klivet från att vara en reaktiv nödvändighet till att bli en strategisk hörnsten i bankernas affärsplaner. Parallellt växer efterfrågan på externa konsulter och tredjepartslösningar som kan förstärka kapaciteten att möta nya risker i realtid.

– Banker kan inte längre fatta beslut om likviditet, kapital eller kreditrisk isolerat. Vi kan visserligen extrahera nyckelinformation från olika system, men det krävs mer detaljer och integration för att kunna fatta holistiska beslut, säger Carlos Diaz Alvarez, Chief Risk Officer vid Santander Portugal.

Riskhantering som strategisk fördel

Bankerna har redan tagit viktiga steg för att stärka sin motståndskraft, men undersökningen betonar att det inte finns utrymme för självbelåtenhet.

– Den fortsatta turbulensen innebär att de ständigt måste modernisera, förbättra och utveckla sina metoder. De banker som lyckas med detta kommer inte bara att stå starkare – de kommer också att bygga starkare förtroende hos sina kunder och därmed driva tillväxt, säger Thomas Sturge, Group Editor på FT Longitude.

Fem centrala insikter från rapporten

I samband med rapporten har SAS Institute utvecklat ett interaktivt verktyg för att analysera resultaten ur olika perspektiv, såsom region, banktyp och storlek. Fem trender framträder särskilt tydligt:

1. Investeringar i riskteknik ökar markant

Bankerna satsar inte bara på intern IT – även tredjepartsprogramvara och rådgivning är i fokus. 65 procent planerar att ta in externa experter för att stärka sin riskfunktion.

2. Riskmodellering blir en konkurrensfördel

Två av tre banker planerar att utveckla sina riskmodeller inom de närmaste åren. I EMEA-regionen och bland medelstora banker ser hela 72 procent modelleringen som en strategisk tillgång.

3. AI används försiktigt – generativ AI ännu mindre

Färre än hälften av bankerna har implementerat AI i större skala för riskanalys eller bedrägeribekämpning. Generativ AI används än mer sparsamt, främst på grund av kompetensbrist – särskilt i Europa och Asien.

4. Datakvalitet och styrning är avgörande

Bankerna ser ett stort värde i att konsolidera kunddata för bättre riskhantering, kundupplevelser och bedrägeribekämpning. Trots detta är det få som har kommit långt i konsolideringsarbetet.

5. ALM-systemen är i behov av modernisering

Endast 20 procent är nöjda med sina nuvarande system för hantering av balansräkningsrisker. 77 procent planerar därför investeringar i integrerade ALM-lösningar som kan länka samman ränte- och kreditrisker.

Norden: Ökad sårbarhet kräver snabb anpassning

För banker i Norden är utmaningarna särskilt akuta. Regionens ekonomier är starkt integrerade med den globala marknaden, vilket ökar känsligheten för externa chocker.

– I Norden är vi särskilt exponerade för globala förändringar. Därför är effektiv riskhantering inte bara en konkurrensfördel – det är en förutsättning för stabilitet. Det handlar om att kunna agera snabbt, med rätt data, rätt modeller och rätt teknik, säger Sebastian Themsen, riskexpert på SAS Institute.