Vilseledande rabatter, köpstress och dolda kontaktuppgifter: Konsumentverket riktar skarp kritik mot Shein – och EU hotar med rättsliga åtgärder.
Skarp kritik från Konsumentverket och EU
Konsumentverket har tillsammans med EU:s konsumentmyndigheter riktat allvarliga anklagelser mot den kinesiska e-handelsjätten Shein. I en samlad granskning pekar myndigheterna ut flera allvarliga brister i hur bolaget bedriver sin försäljning online. Bland annat handlar det om vilseledande prissänkningar, påtvingade köpbeslut och bristfällig information till konsumenterna.
”Vi ser att Shein systematiskt kringgår regelverk som ska skydda konsumenterna”, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.
Falska rabatter och pressande säljmetoder
Enligt granskningen använder Shein rabatter som inte baseras på det lägsta priset under de senaste 30 dagarna, vilket strider mot EU:s regelverk. Dessutom uppges plattformen vilseleda genom att hävda att produkter snart kommer ta slut eller bara finns tillgängliga under en begränsad tid – trots att detta inte stämmer.
Sådana metoder är avsedda att skapa en känsla av brådska och pressa konsumenten att fatta snabba köpbeslut, något som enligt EU-kommissionen är oacceptabelt.
Bristande information om rättigheter och miljöpåverkan
Shein får också kritik för att ge vilseledande information om konsumenters rättigheter, produktmärkningar och miljöpåståenden. Det är även svårt för kunder att kontakta företaget, enligt Konsumentverket:
”Dolda kontaktuppgifter till Shein som försvårar konsumenters möjlighet att komma i kontakt med plattformen.”
Gemensam EU-granskning med miljöfokus
Granskningen, som inleddes i februari, är ett samarbete mellan flera nationella konsumentmyndigheter, Europeiska miljöbyrån (EEA) och EU-kommissionen. Den har sin bakgrund i en större rapport om säker och hållbar e-handel inom unionen.
Utöver försäljningsmetoder granskas även hur Shein hanterar information om produktrankningar, kundrecensioner och tredjepartshandel på plattformen.
En månad att agera – annars hotar rättsliga steg
Shein har nu en månad på sig att svara på kritiken och lämna förslag på konkreta åtgärder. Om företaget inte vidtar tillräckliga förändringar hotar rättsliga åtgärder från EU och de nationella myndigheterna. Enligt EU-kommissionen kan detta innebära böter baserade på Sheins globala årsomsättning.
Temu under liknande lupp
Shein är inte ensamt om att granskas. Även det kinesiska e-handelsföretaget Temu har varit föremål för liknande undersökningar, där bland annat vilseledande information och bristande transparens varit i fokus. Temu har dock uttryckt sin vilja att samarbeta med myndigheterna.
Tullar, klimatkritik och konkurrensfrågor
Förutom kritik mot försäljningsmetoder har både Shein och Temu hamnat i strålkastarljuset för andra kontroverser – inte minst kopplade till Donald Trumps nya tullar och växande oro över miljöpåverkan. I Sverige växer också debatten kring hur de kinesiska lågprisjättarna slår ut lokal detaljhandel.
Shein: Vi vill samarbeta
I ett mejl till pressen kommenterar Shein:
”Vi har arbetat konstruktivt tillsammans med nationella konsumentmyndigheter och EU-kommissionen för att visa vårt engagemang för att följa EU:s lagar och regler, och vi fortsätter att delta i denna process för att bemöta eventuella frågor. Vår prioritet är fortsatt att säkerställa att europeiska konsumenter kan få en säker, pålitlig och positiv shoppingupplevelse online.”
Hur det svarar på de konkreta kraven återstår dock att se – och klockan tickar.