Att investera i bitcoin och fråga sig saker som granimator funkar det är vanligt idag. Men hur är svaret på frågan: Är bitcoin en bra investering? Det och mer berättar vi nu.

OBS: Tänk på att det är riskfyllt att investera pengar i bitcoin. Kursen rör sig snabbt och ofta så du kan lika gärna förlora de pengar du sätter in som du kan tjäna pengar. Denna artikel ska inte heller betraktas som ekonomisk rådgivning.

Bitcoin som investering

Fördelar

  • Historiskt sett har man oftast tjänat pengar på att köpa bitcoin.
  • Det går att tjäna stora pengar snabbt då kursen rör sig snabbt.
  • Det finns många handelsplattformar och plånböcker att välja på.

Nackdelar

  • Man kan förlora sina pengar snabbt på samma sätt som man kan tjäna pengar snabbt.
  • Transaktioner kan inte ångras i efterhand. Det har hänt att personer förlorat stora summor på grund av felöverföringar.
  • Bitcoinplattformar omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Så om plattformen går i konkurs är dina pengar sannolikt borta för alltid.

Vad är bitcoin för typ av investering?

Bitcoin är en investering som har tydliga skillnader jämfört med investeringar i aktier eller fonder. När du köper bitcoin får du inte någon ägarandel i något företag, och du får inte heller ta del av överskottet av någon försäljning. Bitcoin har inte heller någon vd eller någon annan kontrollerande enhet.

Man kan säga att bitcoin är som ett stort community med personer som väljer att investera i bitcoin och således tror att valutan kommer att ta sig och bli än mer populär.

Bitcoin och svängningar i kursen

Om du köpte bitcoin 2010 är du förmodligen miljonär idag. Samtidigt hade du förlorat 80 % av din investering om du valt att investera pengar i bitcoin 2013. Med det vill vi ha sagt att det är riskfyllt att investera i bitcoin, mer så jämfört med att investera i aktier och fonder.

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta som du kan handla med och investera i. Antalet ställen du kan handla med bitcoin ökar hela tiden, och det finns många plattformar för handel med bitcoin. Det som gör bitcoin mest unikt är att det är en digital valuta och att den bygger på blockkedjeteknik.

Kostar det något att investera i bitcoin?

Nej, som tumregel kostar det inget i form av uppläggningsavgift till plattformen. Men ofta får du betala ett courtage (en engångsavgift) per transaktion eller en tilläggsavgift per transaktion för att bitcoinplattformen ska kunna tjäna pengar och fortsätta finnas.

Det är också vanligt att plattformar inom bitcoin tillåter handel med andra valutor som är digitala såsom litecoin och dogecoin. Bitcoin är dock den största digitala valutan.

Alternativ till bitcoin

Det finns ett flertal alternativ till bitcoin såsom:

Ethereum, som är världens näst största kryptovaluta efter bitcoin.

Ripple, som är en kryptovaluta som växer fort.

Monero, som har ett stort fokus på anonymitet.

Är det säkert att handla med bitcoin?

Att handla med bitcoin, alltså att göra transaktioner med bitcoin är säkert, och detta tack vare att själva myntet bygger på blockkedjeteknik. Så länge du lagrar dina bitcoin på ett säkert sätt och ser till att föra över valutan till rätt plånbok eller plattform är bitcoin hur säker som helst.

Sen finns det ju alltid en risk att bitcoin minskar i värde. Men det har vi redan pratat om längre upp i artikeln.