Svenska företaget anotherblock har tagit stora steg framåt det senaste året genom att erbjuda musikfans tillgång till musikrättigheter i några av världens största låtar. Nu har företaget säkrat en finansieringsomgång på 46 MSEK för att expandera och göra plattformen tillgänglig för en bredare publik av artister, producenter och skivbolag globalt. Finansieringsrundan leds av det London-baserade företaget Stride.VC, och den välkända DJ:n, producenten och skivbolagsdirektören Axwell från Swedish House Mafia är också med som investerare.

Sedan lanseringen i augusti 2022 har anotherblock etablerat sig som en ledande aktör inom den internationella musik/web3-scenen. Företaget har gjort streamingrättigheter tillgängliga för låtar av artister som Rihanna, The Weeknd, Martin Garrix, Alan Walker, Metro Boomin, Offset och R3HAB.

Finansieringsrundan värderar företaget till nästan en kvarts miljard kronor och leds av Stride.VC, vars team tidigare har investerat i företag som Deliveroo, Zoopla och Daily Motion i tidiga skeden. Axwell blir den andra medlemmen av Swedish House Mafia, efter Steve Angello, som investerar i anotherblock.

”anotherblock omdefinierar användarupplevelsen av musikägande. De har en tydlig övertygelse – att vem som helst ska kunna äga en del av sina favoritlåtar och tjäna royaltyintäkter tillsammans med sina favoritartister. Det här kan vara en banbrytande förändring för en bransch som traditionellt har varit mycket skyddande när det gäller ägandet av immateriell egendom. De har potential att bygga en plattform som främjar likviditet, transparens och rättvisa inom musikekonomin och som fortsätter att driva marknaden för musikrättigheter framåt globalt”, säger Gabbi Cahane, partner på Stride.VC.

”Jag har följt anotherblock sedan starten och det är tydligt att deras vision stämmer överens med min egen. Att möjliggöra större flexibilitet för musikrättigheter är framtidens bransch. Det ger en helt ny frihet för skapare att dela de ekonomiska incitamenten med våra fans, vilket är det viktigaste vi har”, säger Axwell.

anotherblock avslöjar också att deras strategi framöver kommer att fokusera på skalbarhet och en övergång till en mer öppen marknadsplats. Målet är att skapa en modell som gör det möjligt för nya artister och den snabbväxande oberoende sektorn att dra nytta av plattformen för att finansiera sina karriärer och engagera sitt community.

”Under det första året var vårt primära fokus att utbilda och bevisa vår produkt. Nu ser vi fram emot att nå en ännu bredare publik, särskilt utanför kryptosfären, och ge ännu fler kreatörer möjligheten att engagera sig. Blockchain-teknologin har för närvarande fler aktiva användare och större möjligheter att engagera dem än någonsin tidigare, vilket skapar oändliga möjligheter för kombinationen av musikrättigheter och teknik. Att ha investerare av världsklass ombord på denna resa är oerhört värdefullt”, säger Michel D. Traore, VD och medgrundare av anotherblock.

Det nästa steget för anotherblock är att släppa royaltyandelar i den amerikanska Billboard Hot 100-toppnoterade låten från 2006, ”This is Why I’m Hot”, tillsammans med artisten MiMs och hans två medproducenter, DannyBoyStyles och BlackOut, den 7 juni.

Med sin senaste finansieringsrunda och det ökade stödet från investerare som Stride.VC och Axwell har anotherblock fått en stark grund för att fortsätta revolutionera musikbranschen. Genom att erbjuda en plattform där fans kan äga delar av sina favoritlåtar och samarbeta med sina favoritartister skapar de en ny dynamik och öppnar upp för större transparens och rättvisa i musikekonomin.

Det är tydligt att anotherblock har potential att forma framtiden för musikrättigheter och tech. Med en stark vision och stöd från investerare av världsklass kommer de att fortsätta driva marknaden framåt och erbjuda nya möjligheter för både etablerade och nya talanger inom musikindustrin. Vi ser fram emot att följa anotherblock och deras framgångar när de fortsätter att förändra sättet vi upplever och interagerar med musik på global nivå.