Anmärkning och sanktionsavgift

Finansinspektionen har beslutat att ge Klarna Bank en anmärkning och en sanktionsavgift på hela 500 miljoner kronor. Bakgrunden till beslutet är att Klarna under perioden 1 april 2021 till 31 mars 2022 överträtt flera centrala regler för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.

Brister i riskbedömning och kundkännedom

FI:s undersökning visar att Klarna haft betydande brister i sin allmänna riskbedömning. Enligt FI saknades bedömningar av hur bankens produkter och tjänster kan utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Därutöver saknade Klarna adekvata rutiner och riktlinjer som säkerställer att kundkännedomsåtgärder vidtas i alla relevanta situationer. Ett konkret exempel är brister i hanteringen av kunder som använder produkten faktura.

FI:s kommentarer

Generaldirektör Daniel Barr poängterar vikten av att penningtvättsreglerna följs.

– Penningtvättsreglerna ska följas. Det är viktigt för att motverka risken för att företagets verksamhet kan utnyttjas av kriminella. Vår undersökning visar att Klarna inte har följt kraven på bland annat allmän riskbedömning och rutiner och riktlinjer för kundkännedomsåtgärder. Det är därför motiverat att ingripa mot banken, säger Barr.

Varför enbart en anmärkning?

FI:s bedömning är att överträdelserna inte är av en sådan karaktär att de motiverar en varning eller ett återkallande av Klarnas tillstånd. Istället har FI valt att utfärda en anmärkning i kombination med en sanktionsavgift som reflekterar både överträdelsernas allvar och Klarnas finansiella ställning.

En väckarklocka för fintech-branschen

FI:s ingripande skickar en tydlig signal om vikten av att ha robusta processer på plats för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism.

Med detta beslut sätter FI press på hela branschen att prioritera regelefterlevnad och säkerhet över affärstillväxt.

Hela beslutet kan läsas här.