Stockholm – 19 maj 2021 – Ankorstore, marknadsplatsen som kopplar ihop oberoende varumärken med lokala butiksägare och återförsäljare, tar in 100 miljoner amerikanska dollar i en serie B-finansieringsrunda under ledning av Tiger Global. Ankorstore tar in denna runda efter en period av stark tillväxt och en framgångsrik serie A-finansieringsrunda. I investeringsrundan ingår den nya investeraren Bain Capital Ventures och befintliga investerare däribland Index Ventures, Global Founders Capital, Alven och Aglaé. Målet med finansieringen är att att växa sin bas på 5 000 varumärken och 50 000 oberoende återförsäljare över hela Europa och samt stödja dem i takt med att åter öppnar upp sina fysiska butiker.
– Den nuvarande situationen har lämnat oberoende butiker i behov av flexibel finansiering och verktyg för att snabbt anpassa sitt erbjudande. Vi har stöttat våra återförsäljare för att hjälpa dem att noga kontrollera sitt kassaflöde, vara mer lyhörda och hantera sina lager så precist som möjligt, säger Nicolas D’Audiffret Ankorstore grundare.
Ankorstore grundades 2019 i Paris av tidigare Etsy-chefer och serieentreprenörer, och uppfinner på nytt den oberoende detaljhandeln. Ankorstore kan ses som en ambassadör för många av de mest eftertraktade varumärkena i Europa och som partner för butiksägare som strävar efter hitta nya produkter. I stället för att navigera bland otaliga platser för att upptäcka produkter, identifiera rätt kontakter och förhandla med distributörer eller agenter får de butiksägare som ingår i plattformen hjälp med att hitta och lagra olika varumärken med minimal kostnad och risk.
Ankorstore vill göra spelplanen mer jämlik i takt med att handelsjättar och e-handeln till stor del belönar starka varumärken och stora detaljhandelsaktörer. Detta gör man genom att erbjuda den typ av funktionalitet som är förknippad med de bästa e-handelsplattformarna för konsumenter.
– Ankorstore har snabbt blivit lösningen i Europa för lokala återförsäljare som vill köpa från oberoende varumärken. Vår breda implementering under de senaste tjugo månaderna visar på ett erfaret team som ger kunderna verkligt och aktuellt värde. Vi är stolta över att stödja dem på deras resa till att bli världsledande och bygga framtiden för oberoende detaljhandel, säger John Curtius, partner för Tiger Global Management.
Trots att hälften av Ankorstores återförsäljare har fått stänga på grund av covid har verksamheten tredubblats under de första fyra månaderna 2021. Medan planerna för återöppning av detaljhandeln diskuteras i hela Europa, kommer Ankorstore att spela en avgörande roll för företagare och göra det möjligt för dem att fylla på hyllor i väntan på en hektisk säsong. Försäljningen på plattformen tredubblades för Storbritannien under veckorna efter regeringens tillkännagivande av sin plan för hur landet ska öppna upp igen efter lockdown.
– Coronakrisen visade hur motståndskraftig vår modell är. Trots nedstängningen av de flesta butiker i Europa har vi fortsatt att växa massivt under de senaste sex månaderna. Vi kommer att investera stort i Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Sverige för att bättre kunna stötta våra kunder. Varumärken och oberoende lokala återförsäljare förstår vårt uppdrag som är att hjälpa dem att föreslå ett alternativ till den “massifiering” och standardisering som e-handelsjättarna inför. Vi är stolta över ett sådant uppdrag, säger Nicolas Cohen, medgrundare av Ankorstore
Denna kapitalrunda ger Ankorstore möjligheten att förbättra sin grossistplattform med viktiga erbjudanden. Dessutom avser Ankorstore att väsentligt utveckla sitt team genom att öppna lokala kontor över hela Europa, inklusive Paris, Berlin, Amsterdam, London och Stockholm.
– Dynamiken i våra stadsdelar och charmen i våra mindre samhällen i Europa skapas bland annat av miljontals oberoende återförsäljare. Med denna investering tar vi nästa steg för att stärka våra mest älskade varumärken och lokala återförsäljare och jämna ut spelplanen för entreprenörer över hela kontinenten och stötta deras tillväxt under de kommande åren, säger Nicolas D’Audiffret grundare av Ankorstore.
Om Ankorstore
Ankorstore lanserades i november 2019 av fyra franska e-handelsentreprenörer: Pierre-Louis Lacoste (tidigare Etsy country manager), Nicolas d’Audiffret och Nicolas Cohen (grundare av A Little Market) och Mathieu Alengrin (tidigare chefsingenjör vid Vestiaire Collective) .
Om Tiger Global
Tiger Global Management, LLC är ett värdepappersföretag som distribuerar kapital globalt. Företagets grundläggande orienterade investeringar fokuserar främst på den globala internet-, programvaru-, finans-, konsument- och industribranschen.
Om Bain Capital Ventures
Bain Capital Ventures investerar i startups som driver transformation mellan branscher, från SaaS, infrastrukturprogramvara och säkerhet till fintech och hälsovård till handel och konsumentteknik.
Om Index Ventures
Index Ventures är ett internationellt riskkapitalföretag i London och San Francisco som hjälper de mest ambitiösa entreprenörerna att göra modiga idéer till globala företag.
 
Om Global Founders Capital
I flera år har Global Founders Capital arbetat tillsammans med entreprenörer. Under de senaste 20 åren har de hjälpt över 500 företag att växa över hela världen.
Om Alven
Alven är en oberoende riskkapitalfond med över 500 miljoner dollar i tillgångar under förvaltning och nästan 130 företag finansierade på 20 år.
Om Aglaé Ventures
Aglaé Ventures är Groupe Arnaults investeringsbolag specialiserat på ny teknik.