Philip Morris har lagt ett bud på Swedish Match om 106 kr per aktie, vilket innebär att man värderar hela bolaget till 161,2 miljarder kronor, vilket framgår av ett pressmeddelande från Philip Morris. Styrelsen i Swedish Match rekommenderar aktieägarna att acceptera budet. Rekommendationen stöds av en så kallad fairness opinion från SEB Corporate Finance.

Budet motsvarar en premie om 11,6 procent jämfört med gårdagens stängningskurs då aktien stängde på 95 kr och en premie om ca 40 % jämfört med innan buddiskussionerna blev kända för allmänheten i måndags kväll.

– Vi är glada över att kunna meddela detta spännande steg på Philip Morris Internationals och Swedish Match resa mot en rökfri framtid. Både övertygande strategiska och ekonomiska skäl talar för att detta samgående skulle skapa en global ledare inom rökfria produkter, stärkt av kompletterande geografisk närvaro, kommersiella möjligheter och produktportföljer – och öppna upp betydelsefulla plattformar för tillväxt i USA och internationellt. Swedish Match engagerade medarbetare och ledning har hängivet arbetat för att nå bolagets vision om en värld utan cigaretter, och samtidigt levererat mycket starka resultat. Vi ser fram emot att bygga vidare på denna framgång, och gå samman för att påskynda vår gemensamma vision om en rökfri framtid, säger Jacek Olczak, VD för PMI, i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.

Acceptperioden för Erbjudandet beräknas påbörjas omkring den 23 juni 2022 och avslutas omkring den 30 september 2022.