Andelen bostadsägare som väljer rörligt bolån fortsätter att öka i Sverige. I augusti 2023 var 69 procent av alla bolån tecknade med rörlig ränta, enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Detta är den högsta andelen på sex år, och signalerar en förändring i hur svenska hushåll hanterar sina bolån i ett föränderligt ränteläge.
Minskande andel bundna bolån
Det är framför allt bolån med bindningstider på mellan två och tre år som har minskat till förmån för rörliga lån. Nationalekonomen Tove Åkerrén Ögren på SCB förklarar att trenden mot rörlig ränta startade i maj 2022 och sedan dess har fortsatt varje månad.
– I maj 2022 ökade andelen bolån med rörlig ränta för första gången sedan september 2018. Ökningen har därefter fortsatt varje månad, säger hon.
Under de senaste åren har hushållens val av bolånetyp varierat beroende på det rådande ränteläget. I april 2021 var andelen bundna bolån hög, med över 50 procent av hushållen som valde bundet. Men i februari 2023 skedde en vändning, och andelen rörliga bolån passerade åter 50 procent.
Ränteläget avgörande för valet
Förra året såg svenska hushåll en ovanlig situation där samtliga bundna räntor under större delen av året var lägre än de rörliga alternativen, vilket gjorde valet svårare för många låntagare. Andreas Rasku, nationalekonom på SCB, kommenterar situationen:
– För hushåll som omförhandlade eller tecknade nya bolåneavtal efter maj 2023 uppstod dilemmat att binda på en relativt hög nivå, men ändå till en lägre ränta än den rörliga. Nu visar det sig att de flesta ändå valde rörligt.
Det är en indikation på att många hushåll har valt att hålla sig flexibla i ett osäkert ränteläge, trots att bundna lån vid vissa tillfällen har erbjudit lägre ränta.
Totala bolåneskulden i Sverige
Statistiken från SCB visar också att svenska hushålls totala bolåneskuld nu uppgår till ungefär 4 100 miljarder kronor. Lånen är fördelade mellan banker, bostadsinstitut och andra monetära finansinstitut. Det ökande intresset för rörliga bolån speglar en bredare trend där hushållen söker ekonomisk rörlighet och undviker låsningar i en marknad som kännetecknas av stigande räntor och osäkerhet kring framtida kostnader.
Den fortsatta utvecklingen på bolånemarknaden kommer att påverkas starkt av framtida räntelägen och hur hushållen väljer att hantera sina ekonomiska åtaganden framöver.