2023 går mot sitt slut, ett volatilt år där det funnits stora vinnaren, men även förlorare. Nedan presenteras de aktier som nettoköptes mest på Nordnet under året.

– Börsåret 2023 bjöd på tvära kast, och spararna hanterade det genom att göra både stabilare val – men emellanåt också chansa på nedpressade favoriter, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Investerarna upplevde både hopp och besvikelse under 2023, året började intensivt men marknadens humör svängde sedan beroende på vad som för tillfället var marknadens förväntningar på inflationen och centralbankernas agerande. Likt 2022 var det här börsåret drivet av makro och trots nya all time highs hos bland annat Nasdaq 100, DAX och CAC40 så är det många bolag som gått igenom ett tufft år. Samtidigt som OMXS30 och OMXSPI är upp 16 respektive 14 procent så är Small Cap-listan ner 7,7 procent och First North 10, 6 procent.

– Tillväxtbolag och mindre bolag har pressats hårt i den börsmiljö vi haft under året, och spararna har i hög utsträckning vänt sig till verkstadsjättar som klarat sig betydligt bättre i år – några av dem har rentav slagit kursrekord nu i slutet av året. Även bank har gjort viss comeback i portföljerna, och då särskilt Handelsbanken, vars kurs pressades extra av både bankoron i USA vid årets början, men också av exponeringen mot fastighetssektorn. Parallellt med detta har spararna också plockat upp nedpressade favoriter som man i grunden gillar, så som Nibe, säger Frida Bratt.  

De fem mest nettoköpta aktierna hos Nordnet Sverige 2023:

 1. Investor
 2. Handelsbanken
 3. Nibe
 4. SSAB
 5. Volvo

– Globalfonderna har gått starkt, delvis som en följd av den höga USA-exponeringen där ju techjättarna gått starkt i den AI-hajp vi sett under året. Därtill har den svaga kronan hjälpt till att boosta globalfonderna ytterligare. Mot slutet av året, då en viss kronförstärkning tog vid, kunde vi dock se en ökad valutamedvetenhet hos spararna, som i högre utsträckning då valde att åter köpa svenskt. När det sedan stod klart att räntetoppen i USA tycks vara nådd ökade också intresset igen för räntekänsligt, och vi såg ökade köp i techfonder igen vid årets slut, säger Frida Bratt.

De fem mest nettoköpta fonderna hos Nordnet Sverige 2023:

 1. Nordnet Indexfond Sverige
 2. Länsförsäkringar Global Index
 3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 4. Nordnet Indexfond Teknologi
 5. Nordnet Indexfond Global

Intresset för börshandlade produkter har även varit stort hos investerarna där de populäraste underliggande aktierna varit Tesla och Nvidia som båda presterat starkt under 2023.

– Under 2022 kunde vi se att många använde börshandlade produkter för att få exponering mot råvaror. I år har råvarupriserna fallit tillbaka, och då har det blivit mer attraktivt med aktieindex eller enskilda aktier som underliggande tillgång. Tesla och Nvidia har under året varit mest populära aktier att ha som underliggande tillgång, och det har gällt oavsett om man velat gå lång eller kort i aktierna. När spararna har handlat börshandlade produkter under året har 47 procent av omsättningen gått till produkter som använts för att ”korta” en tillgång, säger Frida Bratt.

Populäraste tillgångsslag att ha som underliggande i en börshandlad produkt:

 1. Aktieindex
 2. Råvaror
 3. Enskilda aktier

Populäraste indexen att ha som underliggande i en börshandlad produkt:

 1. DAX Index
 2. Nasdaq 100
 3. OMXS30 Index

Populäraste aktien att ha som underliggande i en börshandlad produkt:

 1. Tesla
 2. Nvidia
 3. Evolution