AI-skrivna CV:n med falsk information ett växande globalt problem – med Sverige i topp

Fler än åtta av tio svenska företag har mottagit CV:n med falsk information skrivna med hjälp av AI.
AI-teknologi har snabbt blivit en del av den moderna arbetsmarknaden, men dess användning inom jobbsökande väcker nya frågor och problem. Enligt 2024 Remote Global Workforce Report, publicerad av den globala HR-plattformen Remote, har fler än åtta av tio svenska företag (82 %) stött på CV:n med falsk information, genererade med hjälp av AI. Nästan tre av tio (28 %) uppger att detta sker ofta eller alltid.

Ett växande globalt problem – Sverige i topp

Sverige är inte ensamt om att se denna trend. Rapporten, baserad på intervjuer med över 4 000 företagsledare i tio länder, visar att även Australien (83 %) och Nederländerna (81 %) är hårt drabbade. Det är dock svenska företag som sticker ut i Norden, där en överväldigande majoritet av respondenterna rapporterar problem med AI-genererade ansökningar.

Falska CV:n ökar risken för underkvalificerade kandidater

En annan viktig insikt från rapporten är att 72 % av svenska företag tror att AI-genererade CV:n leder till fler underkvalificerade kandidater. Nästan åtta av tio (79 %) anser att detta är ett betydande problem, och för mer än en tredjedel (36 %) är det en mycket stor utmaning. Detta förvärrar rekryteringsprocessen i en tid då 41 % av företagen redan har svårt att hitta kandidater med rätt kompetens.

Distansarbete och seniora roller särskilt utsatta

Problemet är mer påtagligt bland företag som arbetar på distans (87 %) och i hybrida arbetsmiljöer (82 %), jämfört med de som har en fysisk kontorsstruktur (77 %). Även seniora roller är särskilt utsatta – hela 90 % av företagen som rekryterar för VD-tjänster rapporterar att de mottagit AI-genererade ansökningar, jämfört med 74 % för ingångsroller.

Överdrivna kvalifikationer – en växande trend

Utöver AI:s påverkan rapporterar 95 % av de tillfrågade att jobbsökande överdriver sina kvalifikationer, och för 31 % sker detta ofta eller alltid. Kombinationen av falsk information och en översvämning av irrelevanta kandidater skapar en balansgång för företagen – 33 % upplever att detta är en av deras största rekryteringsutmaningar.

AI – både en del av problemet och lösningen

Anastasia Pshegodskaya, Director of Talent Acquisition hos Remote, beskriver en paradoxal situation:
– “Två år efter att generativ AI blev mer allmänt tillgängligt ser vi ett ökande antal jobbsökande som använder tekniken, inte bara för att förbättra sina resuméer men också för att navigera intervjuprocessen. Samtidigt använder företagen själva AI för att effektivisera hanteringen av tusentals ansökningar till samma roll.”

Framtiden för rekrytering i AI-eran

Med AI som en dubbelverkande faktor i rekryteringsprocessen står företag inför utmaningen att balansera tekniska hjälpmedel med att säkerställa autenticitet och kompetens hos kandidaterna. 2024 Remote Workforce Report belyser vikten av att både företag och arbetssökande anpassar sig till denna nya verklighet, där transparens och effektivitet måste gå hand i hand.