• ABB intar rollen som officiell laddleverantör inför säsong 9 av det helt elektriska världsmästerskapet inom motorsport.
  • Den regerande mästaren Stoffel Vandoorne blir ABB-ambassadör.
  • ABB:s videoserie FIA Girls on Track fortsätter under säsong 9. Höjdpunkter från tidigare videor finns här.

ABB FIA Formula E World Championship återkommer för nionde säsongen och det är ABB:s första säsong som officiell laddleverantör nu när försäsongstesterna drar igång i Valencia i Spanien.

Tjugotvå bilar från 11 team kommer att köra på Ricardo Tormo Circuit fram till den 16 december för att testa den helt nya racerbilen Gen3. Den avancerade, helt eldrivna bilen, representerar höjdpunkter inom e-mobilitetsteknik och förlitar sig på ABB:s snabbladdare under hela säsongen.

ABB:s mästerskapsaktiviteter förstärks i och med att den regerande världsmästaren Stoffel Vandoorne tillkommer som ABB-ambassadör. Vandoorne gjorde sin premiär i serien 2018 och vann titeln under säsong 8 med en vinst, åtta pallplatser och 213 poäng. Han körde för Formel E-teamet Mercedes-EQ. I år tävlar han för Formel E-teamet DS PENSKE och ansluter sig till befintliga ABB-ambassadörerna Lucas di Grassi (Mahindra Racing), Sébastien Buemi (Envision Racing) och Simona di Silvestro (TAG Heuer Porsche Formula E Team).

Daniela Lužanin, chef för ABB Formula E-partnerskapet, säger: ”Det här är en mycket spännande säsong för ABB eftersom vi fortsätter att tänja på gränserna för hållbar teknik när vi inleder vår nya roll som officiell laddleverantör. Det är också fantastiskt att välkomna Stoffel Vandoorne som vår nya ambassadör för att hjälpa till att berätta vår historia.”

ABB:s Formel E laddare är resultatet av ett samarbete mellan företagets ingenjörer, kollegor från FIA, den globala motorsportens styrande organ, och Formel E. De kompakta, tillförlitliga och säkra enheterna kommer att ladda Gen3-bilarna före tävlingsdagen samt mellan övningskörningarna. Laddaren är utformad på ett robust, välanpassat och ergonomiskt sätt som medger enkel transport och installation över hela världen.

Varje laddare kan leverera en maxeffekt på 160 kW och kan ladda två fordon med 80 kW uteffekt samtidigt före tävlingen. Det innebär att tävlingsteamen kan dra nytta av en ”dubbel laddkapacitet” från en enhet, vilket avsevärt minskar utrymmesbehovet för laddarna och minskar utsläppen vid transporter, eftersom det inte längre krävs en laddare per bil.

Den här säsongen fortsätter ABB också med den framgångsrika videoserien FIA Girls on Track som en del av ett fortlöpande samarbete. I varje avsnitt presenteras en ny kvinna från Formel E-communityn och visar upp de olika och inflytelserika roller som innehas av kvinnor i racerdepån för att inspirera nästa generation. Höjdpunkter från förra säsongens serie visas här.

Efter veckans tester inleds tävlingssäsongen i Mexico City den 14 januari. Säsongskalendern består av 16 tävlingar på 11 olika platser runt om i världen, inklusive några nya värdstäder: Hyderabad, Cape Town, São Paolo och Portland.