Risk för konkursvåg när skulderna ska betalas
Runt 13 500 svenska aktiebolag står nu inför att återbetala sammanlagt 30 miljarder kronor i uppskjutna skattebetalningar, en ekonomisk kvarleva från pandemins akuta dagar. När dessa skulder snart ska betalas tillbaka väntar en risk för konkursvåg bland företagen som sökte anstånd under pandemin. Det rapporterar Ekonomikanalen om.
– Många inser nog att de inte kommer ur gropen som de sitter i, utan blir tvingade att ansöka om konkurs, säger Karl Stjerna, vd på kreditupplysningsföretaget Syna, till TT.
Företagens återhämtning bromsad av inflation och energikris
Företagen som utnyttjade anstånd för arbetsgivaravgifter och moms har haft svårt att återhämta sig ekonomiskt, särskilt med tanke på de senaste årens turbulens med inflation, stigande energikostnader och det pågående kriget i Ukraina. Dessa faktorer har drabbat företagens lönsamhet hårt och riskerar nu att försätta många i konkurs.
– När möjligheten till anstånd infördes så fanns en tro på att ekonomin skulle ta fart igen efter pandemin, men så blev det inte. Då kom i stället inflation, elkris och Rysslands krig i Ukraina. Många företag har fortfarande svårt att betala sina skulder, säger Stjerna.
Avbetalningsplaner och försenade betalningar
Nästan alla de skuldsatta bolagen har upprättat avbetalningsplaner, men en betydande andel har ännu inte påbörjat sina betalningar. Enligt Karl Stjerna kommer ungefär en fjärdedel av företagen att göra sin första avbetalning i mars nästa år. För många kan detta bli en svår tid då de ekonomiska förutsättningarna försämrats ytterligare sedan pandemin.
Konkursrisk redan före pandemin
Nikolay Angelov, kvantitativ analytiker på Svenskt Näringsliv, påpekar att många av de företag som beviljades tillfälliga skatteanstånd redan hade en högre konkursrisk innan pandemin. Han beskriver att systemet för skatteanstånd gjorde det lockande för företag i svåra ekonomiska lägen att skjuta upp skattebetalningarna, men att många av dessa företag sannolikt inte skulle ha överlevt i en stabil ekonomi.
– Systemet med skatteanstånd genomfördes på ett sådant sätt att det blev lockande för företag som, oavsett pandemin, befann sig i en ganska svår finansiell situation och som kanske inte hade överlevt i en vanlig ekonomi, säger han.
Stora konsekvenser för samhällsekonomin
Angelov menar att åtgärden att erbjuda anstånd var befogad när den infördes men är kritisk till att betalningarna skjutits upp så länge. Nu riskerar staten att gå miste om miljarder i skatteintäkter, samtidigt som konkurserna kan få breda samhällsekonomiska konsekvenser.
– Om leverantörer till företagen inte får sina betalningar så uppstår ju kedjeeffekter, säger Angelov, vilket kan skapa ytterligare ekonomisk instabilitet.
Sammantaget står Sverige inför en kritisk period då många företag måste hantera sina uppskjutna betalningar eller riskera konkurs, med möjliga negativa effekter för både skatteintäkter och den bredare ekonomin.