Det svenska startupbolaget Zparq, som specialiserar sig på att utveckla kompakta elektriska marinmotorer, har lyckats stänga en framgångsrik finansieringsrunda på 2,5 miljoner euro (28 MSEK) för att ta sin innovativa teknologi till marknaden. Detta kan ha en avgörande påverkan på utvecklingen av utsläppsfria marina drivsystem, vilket ger ett lågt CO2-fotavtryck över hela värdekedjan.

Finansieringsrundan leds av Santander (genom Santander InnoEnergy Climate Fund), tillsammans med Almi Invest GreenTech och den befintliga investeraren EIT InnoEnergy.

Zparq erbjuder elmotorer och kompletta drivlinor för både fritidsbåtar och kommersiella fartyg. Deras produkter ger en miljövänlig, effektiv och tyst framdrift med minimalt underhåll. Med sin innovativa teknik har Zparqs marinmotorer visat sig vara betydligt mindre och mer effektiva jämfört med andra alternativ på marknaden. Den kompakta designen minskar råmaterialåtgången och CO2-avtrycket med över 50 procent under produktionen. Produkterna är från början designade med ett cirkulärt förhållningssätt, vilket minskar miljöpåverkan och klimatavtrycket över hela livscykeln.

Zparq har sitt ursprung i ett samarbete mellan grundarna och Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm (KTH), där tekniken har utvecklats och testats sedan 2017 på undervattensrobotar och bärplansfarkoster. Bolaget Zparq AB grundades 2020 och togs snabbt upp i InnoEnergys portfölj. EIT InnoEnergy var den första institutionella investeraren som stöttade bolaget under dess tidiga skeden.

”Vi är mycket glada över att få Santander och Almi Invest GreenTech som nya investerare. De kommer att ge oss det stöd som krävs för att slutföra utvecklingen av våra första produkter och möjliggöra leverans till våra kunder redan i år”, säger Jonas Genchel, VD för Zparq. Han tillägger: ”Vår skalbara och modulära teknologi har genererat ett överväldigande intresse från båttillverkare och fartygsbyggare över hela världen, och vi har kunder inom hela spektret från små fritidsbåtar till kommersiella fartyg som efterfrågar våra drivlinor. Zparq genomför för närvarande pilottester med flera båttillverkare och partners som testar våra 10 kW- och 50 kW-motorer. Målet är att ha ett flertal system i vattnet redan i sommar.”

Santander InnoEnergy Climate Fund är ettinitiativ som bygger på ett samarbete mellan Santander AM och EIT InnoEnergy, där Santander AM är portföljförvaltare och EIT InnoEnergy agerar som teknisk rådgivare, med Banco Santander som ankarinvesterare. Fonden är en riskkapitalfond som investerar i företag i tidiga skeden (från Seed till Series B) inom områden som är relaterade till energiomställningen. Dessa områden inkluderar cirkulär ekonomi, energilagring och energieffektivitet, transport och mobilitet, smarta byggnader, städer och elnät, vätgas, jordbruksteknologi med mera. Fonden fokuserar främst på att investera i företag som kommer från EIT InnoEnergys ekosystem.

Almi Invest GreenTech är ett framstående riskkapitalbolag som specialiserar sig på grönteknik och hållbara lösningar. Fonden investerar i innovativa företag med hög tillväxtpotential som bidrar till att mildra klimatförändringar och bevara miljön. Almi Invest GreenTechs portfölj omfattar en bred variation av företag inom sektorer som förnybar energi, ren transport, industri och tillverkning, livsmedel, jordbruk och skogsbruk, återvinning och cirkulär ekonomi.

EIT InnoEnergy är Europas största investerare inom impact- och cleantech-bolag och stödjer samt investerar i hållbara energiinnovationer. Genom ett omfattande nätverk och djup branschkunskap hjälper EIT InnoEnergy startups och företag i expansionsfasen att utveckla och kommersialisera sina hållbara energilösningar. På så sätt driver de övergången mot en CO2-neutral framtid.

Genom den framgångsrika finansieringsrundan kan Zparq accelerera utvecklingen av sina elektriska marinmotorer och möjliggöra leverans till kunder redan i år. Detta är ett viktigt steg för att främja övergången till utsläppsfria marina drivsystem och minska båtindustrins CO2-avtryck. Med sin innovativa teknik och cirkulära design har Zparq potentialen att förändra spelreglerna inom branschen och bidra till en mer hållbar framtid för marina transporter.