Fintechbolaget Yabie lanserar en produkt-beta som transformerar en vanlig smartphone till en kortläsare och kassalösning i en och samma enhet. Utvalda kunder får nu testa den nya produkten som bygger på en global teknik som kallas Tap-To-Phone. Yabie är den första aktören att lansera tjänsten på svenska marknaden.

– Vi strävar ständigt efter att göra betalningar ännu enklare och smidigare. Därför känns det otroligt roligt att Yabie som första aktör i Sverige kan erbjuda handlare att ta betalt direkt med sin smartphone. Tap-To-Phone-tekniken är en innovation som innebär stora möjligheter för Yabie och våra kunder, säger Mathias Plank, vd på Yabie.

Historiskt sett har kassasystem alltid varit beroende av mycket hårdvara som egna datorer, monitorer, servrar och kortterminaler. Därefter kom molnbaserade mjukvarulösningar för kassasystem ämnat för exempelvis en iPad, en lösning som fler företag börjar se fördelarna med idag. Men när det kommer till kortläsare har utvecklingen stått stilla under under de senaste åren, tills nu.

Med Tap-To-Phone-tekniken kan en smartphone smidigt transformeras till en kortläsare baserat på den inbyggda NFC-teknik som finns i de flesta smartphones idag. Det innebär att en handlare kan ta emot betalningar via kortbetalningar, digitala plånböcker och smartwatches endast genom att kunderna blippar mot handlarens telefon istället för mot en traditionell kortläsare. Idag fungerar tekniken på Android, men även Apple iOS (iPhone) förväntas stödja den inom en snar framtid.

Yabie är den första aktören på den svenska marknaden att lansera Tap-To-Phone-tekniken i form av en app som fungerar precis som en vanlig kortläsare. Den följer samma säkerhets- och krypteringskrav som ställs på andra betalmedel och har genomgått godkännande enligt PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standards).

Det är en stor innovation som har potential att göra den externa kortläsaren obsolet på sikt. Allt en handlare behöver göra för att få tillgång till ett kassasystem och kortläsare i framtiden är att ladda ned en app på telefonen och skapa ett konto.

Lanseringen sker tillsammans med samarbetspartnern Swedbank Pay som i egenskap en av Nordens ledande helhetsleverantör av betallösningar fått detta på plats.

– Vi är mycket glada att kunna erbjuda Tap-To-Phone betallösningen till våra kunder tillsammans med Yabie. Swedbank Pay letar ständigt efter nya innovationer och tjänster för att kunna erbjuda bästa möjliga betallösningar till våra kunder och det här är projektet manifesterar just det, säger Jonas Rydén, Chief Line of Business SMB på Swedbank Pay.

Betaprogrammet har rullat ut under den senaste veckan. Intresserade kan anmäla sig till beta@yabie.com för att testa den nya produkten.