Investmentbolaget, Byggmästare Anders J Ahlström, noterat på First North meddelade igår kväll att deras innehav Volta Trucks valt att ansöka om konkurs. På tisdagen rasar investmentbolaget med 21 procent, innehavet i Volta Trucks bedöms värdelöst, det framgår enligt ett pressmeddelande.

Den 10 augusti 2023 tillkännagav investmentbolaget att en av de mest betydande leverantörerna till Volta Trucks, Proterra Inc., hade påbörjat en frivillig finansiell rekonstruktionsprocess, kallad “Voluntary Chapter 11 Reorganisation.” En uppdatering kom senare i samband med kvartalsrapporten den 25 augusti 2023, där även värdet på Byggmästarens investering i Volta Trucks justerades nedåt. Efterföljande händelser har gradvis ökat osäkerheten bland företagets olika intressenter, vilket slutligen gjort det omöjligt att fortsätta finansieringen.

Den 30 juni 2023 uppgick Byggmästare Anders J Ahlströms ägarandel till cirka 10 procent av Volta Trucks. Investeringen hade ursprungligen ett värde av 212 miljoner kronor men hade vid samma datum ökat till 440 miljoner kronor. Nu anses aktierna vara värdelösa.

Enligt investmentbolagets rapporterade substansvärde den 30 juni 2023 uppgick substansvärdet per aktie till 340 kronor, där Volta Trucks utgjorde 56 kronor. Volta Trucks var det största innehavet i Byggmästarens investeringsportfölj.

Under det tredje kvartalet 2023 investerade Byggmästaren cirka 4 miljoner euro i ett säkerställt lån till Volta Trucks, och för närvarande är det komplicerat att bedöma värdet på detta lån. Lånet motsvarar ungefär 6,50 kronor per aktie i Byggmästaren.

”Nyheten i början på augusti i år om att bolagets batterileverantör inträtt i amerikansk Chapter 11 skedde vid absolut sämsta tidpunkt när produktionen skulle skalas upp, och produkten levereras till väntande kunder, och har successivt lett till ökad osäkerhet hos olika intressenter samt till slut, trots stora ansträngningar, omöjliggjort finansiering. Detta är sorgligt och oerhört tråkigt, inte minst för grundare, anställda och för alla leverantörer och kunder som visat passionerat intresse för Volta Trucks. För alla investerare är det en stor besvikelse. Vår investering i Volta gjordes inom ramen för ett vid den tiden mindre venture-mandat. Byggmästarens huvudinriktning då och nu är att vara stor och inflytelserik ägare i lönsamma kvalitetsbolag med organisk och förvärvsdriven tillväxt”, säger Tomas Bergström, VD Byggmästaren.