Priserna på bostadsrätter har haft en positiv utveckling runtom i landet under de senaste två åren. Men på vilka gator har priserna stigit allra mest? Det har Fastighetsbyrån tagit reda på utifrån siffror från Svensk Mäklarstatistik. I topp lyser storstäderna med sin frånvaro och det är istället landsbygdsidyller som sticker ut. Nunnebanan i Stavsjö, Nyköping, toppar listan med en ökning på 94 procent. Sett till värdeökning i kronor är det Hamngatan i Marstrand som toppar med en ökning på 27 780 kr per kvm.

Fastighetsbyrån har, med hjälp av siffror från Svenska Mäklarstatistik, gjort en kartläggning över vilka gator i landet som priserna på bostadsrätter ökat mest under de senaste två åren. Sverigelistan toppas av Nunnebanan i Stavsjö, Nyköping där priserna ökat med hela 94 procent på bara två år. Därefter följer Spelvägen i Skoghall, Hammarö (90 %), Mölle Hamnallé i skånska Höganäs (88 %) och Finkvägen i Hudiksvall (79 %).

– På de här gatorna kan bostadsägarna glädjas åt rejäla prisökningar. För spekulanter gäller det att ha koll på prisnivåer på ganska detaljerad nivå då utvecklingen kan skilja sig mycket från område till område och även från gata till gata. De högsta procentuella prisökningarna är generellt på mindre orter med lägre prisnivåer, vilket är naturligt. Men det är intressant att de största ökningarna i kronor också är på mindre orter och inte i storstäderna, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Vid analys av ökning i kronor och ören är det Hamngatan i Marstrand som toppar listan med en ökning på 27 780 kr per kvadratmeter. För en bostadsrätt på 100 kvm motsvarar det alltså en prisökning på 2 778 000 kronor. Därefter följer Agardhsgatan i Lund (21 530 kr/kvm), Mölle Hamnallé (20 985 kr/kvm) och Sölvegatan i Lund (19 467 kr/kvm).

– Lund har under en lång tid haft en hög inflyttning tack vare våra företag i regionen, universitetet och såklart eftersom Lund i allmänhet är en härlig stad att bo i. Många söker sig till de äldre husen i centrala Lund vilket är fina kvarter med charm och karaktär. Det är också här vi ser de största prisökningarna, säger Johanna Nyström, Fastighetsmäklare och Franschisetagare på Fastighetsbyrån i Lund.

– Även om utbudet varit högt i hela Lunds kommun har vi sett en ännu större efterfrågan vilket såklart leder till ökade priser. Just nu ser vi att utbudet mattas av något och är lägre än tidigare år så ska man sälja sin bostad inom närmaste tiden känns det absolut som om man har en fortsatt bra marknad att möta vid en försäljning, fortsätter Johanna Nyström.

 

Gator med störst prisökning i procent:

Gata Kommun Postort Ökning i procent
1 NUNNEBANAN Nyköping STAVSJÖ 94%
2 SPELVÄGEN Hammarö SKOGHALL 90%
3 MÖLLE HAMNALLÉ Höganäs MÖLLE 88%
4 FINKVÄGEN Hudiksvall HUDIKSVALL 79%
5 KUNGSGATAN Eskilstuna ESKILSTUNA 71%
6 VILLAGATAN Nybro NYBRO 70%
7 SKOLBACKEN Karlstad SKATTKÄRR 66%
8 SANDGATAN Borgholm BORGHOLM 66%
9 PARADISGATAN Gislaved GISLAVED 66%
10 HAMNGATAN Kungälv MARSTRAND 64%

Gator med störst prisökning i kronor:

Gata Kommun Postort Ökning i kronor (per kvm)
1 HAMNGATAN Kungälv MARSTRAND 27 780
2 AGARDHSGATAN Lund LUND 21 539
3 MÖLLE HAMNALLÉ Höganäs MÖLLE 20 985
4 SÖLVEGATAN Lund LUND 19 467
5 ELMERS VÄG Vellinge HÖLLVIKEN 16 103
6 HJORTSTIGEN Malung-Sälen SÄLEN 14 667
7 ÅSBOGATAN Borås BORÅS 14 540
8 KANIKGATAN Lund LUND 13 631
9 NYBERGSGATAN Stockholm STOCKHOLM 13 098
10 KNUT DEN STORES TORG Lund LUND 12 754


Beskrivning av siffrorna
Kartläggningen visar gatorna där bostadsrätter ökat mest i kvadratmeterpris på två år, utifrån siffror från Svensk Mäklarstatistik. Dels utifrån procentuell ökning, dels utifrån störst ökning i kronor. Bostadsrättsförsäljningar från oktober 2018 till september 2020 har jämförts med samma period 2016-2018 och gator med minst fem försäljningar i båda perioderna är med i statistiken. Försäljningar som rapporterats in som nyproduktion ingår ej.