Blankarfirman Viceroy släppte på onsdagen en blankarrapport på Hexagon. Aktien föll omedelbart med 7 procent men återhämtade sig snabbt och handlas nu upp ca 2 procent. I ingressen anklagas Hexagon för att vara en företagsdiktatur där ledningen begått bedrägeri och sysslar med missvisande bokföring för att hålla granskande kritiker borta.

Nedan ingressen av rapporten fritt översatt till svenska.

“Viceroy Research är kort Hexagon. Hexagon är en företagsdiktatur som drivs av majoritetsägaren och den styrande rösten Melker Schörling.

Styrelseordförande och tidigare VD för Hexagon, Ola Rollén, som har utsetts av Melker, frontar Hexagons investeringar genom ett sidobolag där både Schörling och Hexagons högre ledning är investerare.

Viceroy anser att ledningen har begått bedrägeri.

Ledningen har antagit en aggressiv förvärvsstrategi som i stort sett har varit oförändrad i 25 år. Förvärvstillväxten verkar medvetet rapporteras som organisk tillväxt, vilket annars skulle kunna mäta sig med LVMH. Själva förvärven tycks generellt sett underprestera.

Aggressiva redovisningsmetoder och företagsstrukturbeslut ger intryck av att dölja de verkliga problemen. Missvisande och ofta obefintlig information tycks vara ett medvetet försök att hålla nyfikna kritiker på avstånd. Inte oss.

Spänn fast dig. Detta är en stor grej.”

viceroy hexagon
Aktien störtdök på rapporten men återhämtade sig snabbt