Veho har ingått avtal om att förvärva Mercedes-Benz Lastbilars import- och distributionsverksamhet i Sverige från Mercedes-Benz Sverige AB, ett företag i Daimler AG koncernen.

Att accelerera sin tillväxt i Sverige med Mercedes-Benz Lastbilars import- och distributionsverksamhet är en viktig del i Vehos långsiktiga tillväxtstrategi och komplimenterar företagets djupa partnerskap med Daimler Trucks.

Veho är idag importör och återförsäljare, samt leverantör av mobilitets- och servicetjänster, för Mercedes-Benz personbilar, transportbilar och lastbilar i Finland, Estland, Litauen och – sedan den 1 december, 2021 – Lettland. I Sverige bedriver man återförsäljarverksamhet av samma produkter. Veho levererar hållbara mobilitetslösningar och digitala värdeskapande tjänster för konsumenter, företagskunder och transportsektorn. 2020 omsatte företaget 1,1 miljarder euro och hade 2.200 anställda. Veho grundades som generalagent för Mercedes-Benz i Finland 1939 och har varit familjeägt sedan dess.

”Vi är extremt glada att Daimler Truck värdesätter vårt långa och framgångsrika åtagande med Mercedes-Benz och ser Veho som en strategisk affärspartner för de finska, svenska och baltiska marknaderna. I nära samarbete med Daimler Truck kan vi nu leverera pålitliga, integrerade och effektiva produkter och tjänster för våra kunder, karriärmöjligheter för vår personal och tillväxtmöjligheter för våra partners på alla marknadsområden. Vårt mål är att skapa mervärde för våra kunder och att förutse deras behov, genom att använda verktyg, kunskap och metoder som vi fått på våra olika marknader”, säger Vehos VD Juha Ruotsalainen.

”Mercedes-Benz är kända för hög kvalitet på sina produkter och hög nivå på sina partners. Vårt mål är att ge våra kunder tjänster av hög kvalitet och fordonsbranschens bästa kund-upplevelse i kombination med låga totala ägandekostnader (TCO) för våra kunders lastbilar. Veho kommer att följa den höga standard som satts upp av Mercedes-Benz Sverige AB och vidareutveckla våra tjänster tillsammans med Daimler Truck, våra återförsäljare och våra kunder”, säger Kari Kauniskangas, styrelseordförande i Veho.

”Daimler Truck och Veho samarbetar i Finland, Baltikum och Sverige sedan årtionden. Med det i åtanke är det ett riktigt och logiskt nästa steg att Veho blir importör och distributör av Mercedes-Benz lastbilar i Sverige. Jag är glad att Daimler Truck har fått Veho som partner för detta. Veho är en hängiven och stabil partner och jag är övertygad om att man kommer att fortsätta att utveckla affären och stärka Mercedes-Benz Lastbilars närvaro på den svenska marknaden”, säger Jens Tittel, chef för Mercedes-Benz Lastbilar i Sverige.

Import och distribution av Mercedes-Benz lastbilar kommer att bedrivas med bas i Malmö. Övertagandet är planerat till andra kvartalet 2022 och förvärvet är villkorat godkännande från berörda konkurrensmyndigheter.