Veckans TA – v8 2022-02-20
I detta avsnitt av Veckans TA tittar vi närmare på den tekniska bilden för norska Zaptec, OMXS30 och avslutningsvis Meta. Samtliga har presterat bra under 2023 efter ett svagt fjolår, och nu blir det spännande att se om de kan hålla uppe det tempo de haft sedan årsskiftet.
Zaptec (ZAP)
YTD: 40,36 %
Time Frame: Daily
Senaste analysen på Zaptec
Senast vi tittade på den tekniska bilden för Zaptec var i slutet av december i fjol och då såg det inget vidare ut. Aktiekursen befann sig då inom den fallande trendkanalen, noterades under samtliga glidande medelvärden och momentumindikatorerna fortsatte indikera på svaghet. Med andra ord fanns det ingen tydlig indikation på en vändning inom snar framtid förutom att man kunde argumentera för att Zaptec-aktien var översåld.
Nu, cirka två månader senare har Zaptec lyckats samla kraft för att bryta norrut från den fallande trendkanalen som Zaptec handlades inom under hela andra halvan av 2022. Köparna kom initialt tillbaka strax ovanför 20,50 NOK och Zaptec började istället handlas sidledes vilket i sig är ett styrketecken. Med tiden tog sig Zaptec över de kortsiktigt glidande medelvärdena vilket var det andra tydlig tecknet på att aktiekursen började påvisa relativ styrka och tilltagande momentum. Kort därefter togs trendkanalens tak ut med tilltagande volym.
Sedan bottennoteringen vid 20,56 NOK har aktiekursen stigit närmare 50 procent sett till fredagens stängningskurs. Aktien handlas ovanför MA 20, 50 och 100 men befinner sig fortsatt under primärtrenden. Det jag vill se nu är att Zaptec åtminstone lyckas handlas i sidledes, exempelvis forma en bull-flagga för sedan bryta upp och utmana primärtrenden underifrån. Tycker dock det finns tydlig styrka kvar, givet fredagens starka stängning samtidigt som momentumindikatorerna ser piggare ut än på länge. Möjligtvis kan Zaptec orka hela vägen upp till primärtrenden utan någon konsolidering på vägen. Vid ett sådant scenario tror jag det blir svårt för Zaptec att bryta över på en gång och en mindre rekyl kan vara på sin plats givet starkt motstånd i kombination med att aktien kan anses vara överköpt vid tillfället.
OMX Stockholm 30 (OMXS30)
YTD: 10,08 %
Time Frame: Daily
Senaste analysen på OMXS30
OMXS30 visar fortfarande relativ styrka tillsammans med övriga Europa jämfört med S&P 500, dock har tekniktunga Nasdaq 100 i USA gått starkast i år med en uppgång på närmare 14 procent. OMXS30 befann sig som de flesta känner till inom en fallande trend under den större delen av fjolåret, men vid början av det fjärde kvartalet 2022 lyckades OMXS30 stiga för att så småningom bryta över trendkanalens tak. Storbolagsindexet står mer än 26 procent högre jämfört med den lägsta noteringen under 2022 som sattes vid 1781.
Sedan utbrottet från den fallande trendkanalen har en ny stigande trend formats och OMXS30 har handlats inom trenden i snart fem månader. Ett nytt handelsmönster har formats som karaktäriseras av högre toppar som följd upp av högre bottnar, detta i sin tur indikerar på en ökad efterfrågan.
Under den föregående handelsveckan avancerad OMXS30 2,21 procent efter att ha studsat från 2190 under den föregående veckan. På fredagen testades 2230 av och köparna verkade komma tillbaka starka vid denna nivå då de fick till en stängning cirka 0,8 ovanför dagens lägsta notering. I dagsläget har vi två viktiga nivåer att bevaka då ett brott över eller under något av dessa kan tala för hur OMXS30 skall handlas kortsiktigt. På ovansidan finns det ett motstånd vid 2295, om denna nivå skulle tas ut finns det en uppsida till åtminstone 2330 (motstånd under fjolåret) och i bästa fall orkar OMXS30 utmana trendkanalens tak som befinner sig lite högre upp.
På nedsidan har vi närmast 2230, men den viktigaste nivå enligt mig finns vid 2190, om denna prisnivå tas ut går det att utläsa en lägre topp följt av en lägre botten vilket är ett handelsmönster med negativ underton. I ett sådant scenario skulle även OMXS30 har brutit under den stigande trendens golv vilket ytterligare skulle fungera som en negativ signal. Ett rimligt antagande är då att gapet vid 2160-2137 skall täppas igen vilket innebär en nedsida på närmare fem procent.
Meta Platforms Inc (META)
YTD: 43,65 %
Time Frame: 4H
Meta har fått revansch under 2023 och har lyckats avancera upp ordentligt efter ett riktigt svagt 2022. Ur ett kortsiktigt perspektiv finns det speciellt en intressant del med den nuvarande tekniska bilden. Meta har nämligen format en tydlig fallande kil efter den positiva rapportreaktionen som skedde i början av februari. För varje timme som går så blir utrymmet inom den fallande kilen mindre och mindre vilket kan resultera i kraftiga rörelser när ett utbrott väl sker.
En fallande kil är prisformation med positiv underton och om vi ser ett utbrott ovanför kilens tak kan man räkna med en en prisrörelse i utbrottets riktning. Detta gäller såklart på nedsidan också. I ett scenario där utbrottet blir positivt så bör 197 USD utmanas igen, vilket är årets hittills högsta notering, som sattes i samband med Metas senaste rapport.
Om utbrottet istället sker söderut öppnar det upp för att stödnivån vid 155 USD skall stämmas av, vilket även råkar vara fib 0,382 (mätt från 88 – 197 USD). I ett sådant fall har mer eller mindre hela gapet som sträcker sig från 180 – 153 USD täppts igen.
Sedan november i fjol har Meta-aktien rusat cirka 100 procent från en dåvarande historiskt låg värdering. I samband med kursuppgången har volymbalansen vaknat till liv och därtill har handelsvolymen även varit stark. Enligt mig är kursuppgången ett tecken på fortsatt uppgång trots att snabba kursuppgångar har en tendens att följas upp av en större rekyl i motsatt riktning. Man måste respektera den fundamentala bilden och nu verkar det som att det är just den som drivit priset under de senaste 3-4 månaderna. Det finns exempelvis data som visar på att aktier som reagerar positivt på rapport har en tendens att fortsätta stiga.
Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Anton Iverman. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.