Veckans TA – v20 2023-05-15

I detta avsnitt av Veckans TA tittar vi närmare på den tekniska bilden för Tesla, SBB & Evolution. 

Tesla Inc (TSLA)
YTD: 36,30 %
Time Frame: Daily
Senaste analysen på Tesla

Tesla, Daily
Tesla, Daily

Tesla har under några veckors tid handlats under den tidigare triangeln där priset konsoliderade under större delen av första kvartalet i år. I samband med kvartalsrapporten gapade priset ner under triangelns golv samt AVWAP vilket ledde till en fortsatt rörelse i utbrottets riktning fram till att köparna kom tillbaka vid 152 USD den 27 april.

Sedan dess har aktiekursen avancerat och det ser ut som att aktien genomförde ett gediget återtest av utbrottsnivån och AVWAP samtidigt som gapet på ovansidan fylldes i under fredagens handel. I fredags printades en stor röd ljusstake som representerade hög handelsvolym, något som jag ser som ett riktigt svaghetstecken.

Handelsmönstret har utvecklats till det mer negativa då lägre toppar följs upp av lägre bottnar. Dessutom stängde aktiekursen under samtliga glidande medelvärden i fredags vilket indikerar ett försvagat momentum kortsiktigt. RSI och MACD bekräftar det försvagade momentumet genom att RSI noterar värde under 50-nivån och MACD under nollnivån.

Det finns stödnivåer på nedsidan, det första återfinns vid 166 -162 USD och det andra vid den senaste botten 152 USD (27 april). Om det inte sker en motreaktion vid dessa nivåer bör gapet 152 -146 fyllas i. Om priset mot förmodan skulle ta sig upp in i triangeln igen kan det tolkas som att den senate rörelsen är ett fake-out, det i sig skulle kunna återuppliva momentumet rejält.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB B)
YTD: -65,02 %
Time Frame: 1H
Senaste analysen på SBB

SBB, 1H
SBB, 1H

Såklart väldigt svårt att genomföra en teknisk analys på ett bolag som påverkas så mycket av nyhetsflödet som SBB gör för tillfället. Men det kan finnas ett värde att känna till vissa viktiga nivåer som kan komma i spel under den kommande veckan. Som många känner till fick SBB ett sänkt kreditbetyg från S&P under måndagen föregående vecka vilket fick aktiekursen att rasa. Ur ett kortsiktigt tidsperspektiv har aktien stabiliserats något mot slutet av veckan efter att ha satt en ny lägsta notering vid 5,766 SEK tidigare under veckan.

Tekniskt är det av vikt att denna nivå håller vid ett framtida återtest då ett brott under skulle leda till en ny lägre botten vilket fortsätter bekräfta det negativa handelsmönstret. På ovansidan vore det bra för aktiekursen att ta sig ovanför 6,68 vilket är en prisnivå som utmanats underifrån ett flertal gånger under den föregående veckan. Om priset lyckas rekylera upp över den nämnda nivån sätts nämligen fredagens topp i spel som befinner sig vid 7,276.

I övrigt att priset väldigt nedtryckt och det känns som att det minsta positiva skulle kunna skapa stora rörelser på uppsidan. Samtidigt är det svårt att nämna något positivt kopplat till den tekniska bilden där aktiekursens utveckling påminner om en fallande kniv. SBB är redan känd som en volatil aktie men kortsiktigt framåt förväntar jag mig högre volatilitet än normalt.

Evolution (EVO)
YTD: 33,15
Time Frame: Daily
Senaste analysen på Evolution

EVO, Daily
EVO, Daily

Evolution-aktien har överavkastat börsen med råge i år och har handlats inom ramen för en stigande trend där nya toppar sätts högre, likaväl så nya bottnar som hamnat högre. Med andra ord har det lönats sig att köpa på rekyler, frågan som uppstår är huruvida man ska agera i den senaste dippen som satte botten i måndags. Enligt mitt sätt att se det är det inte lika övertygande kopplat till den tekniska bilden.

Först och främst har aktiekursen brutit sig under den stigande trendkanalen som under året agerat ett pålitligt stöd. I fredags genomfördes ett återtest underifrån och vi fick en mindre motreaktion vilket innebar att Evolution stängde under trendlinjen samt det horisontella motståndet vid 1357,6. Om fredagens notering visar sig vara en ny lägre topp så är det ytterligare en indikation på att den tidigare positiva trenden har slagit om till en mer negativ sådan. I ett sådant scenario bör den senaste bottennoteringen utmanas och om den prisnivån tas ut så ökar risken för ett större nedställ.

De negativa divergenserna i RSI hintar även om att de tidigare topparna var ett toppbygge. Utöver det har MACD även tagit sig under nollnivån vilket är negativt. Dock har vi sett denna rörelse i MACD två gånger tidigare och båda visade sig vara starten på en hastig uppgång.

Sammanfattningsvis så tycker jag att den tekniska bilden har utvecklats till mer negativ sedan den stigande trendlinjen togs ut. Dock är det i ett tidigt skede och vi behöver se fler bekräftelser innan ett större nedställ bör vara på sin plats.

 

Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Anton Iverman. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.