Veckans TA – v50 2022-10-12
I detta avsnitt av Veckans TA tittar vi närmare på årets vinnare på Stockholmsbörsen, nämligen Arctic Paper. Aktien visar fortsatt på relativ styrka, något som varit sällsynt att identifiera i år. Slutligen tittar vi den tekniska biten för Volvo som ändå klarat sig lindrigt i år. Volvos aktiekurs har gått väldigt starkt på sistone, och är upp närmare 26 procent sedan bottennoteringen i slutet av september.
Arctic Paper (ARP)
YTD: 178,2 %
Time Frame: Daily
Arctic Paper har utklassat börsen i år med sin närmare 180 procentiga uppgång sedan årsskiftet. Högre toppar har satts efter högre bottnar, ett positivt handelsmönster som indikerar att marknaden accepterar att betala dyrare för aktierna. Med andra ord dominerar köparna genom att snabbt suga om de kortsiktiga rekylerna på nedsidan.
I uppgången har MA 50 agerat som ett pålitligt stöd, vi kan se att priset flera gånger rekylerat ned till det glidande medelvärdet och därifrån har priset studsat vidare för att bilda nya toppar. Senaste all time high-nivån sattes vid 56,30 SEK, där kom säljarna in starkt och priset rekylerade ned till MA 50, och nu med facit i hand kan vi se att priset reagerade starkt efter att testat av de kortsiktigt glidande medelvärdena (MA 20 & 50). Under fredagen handlades Arctic Paper upp med styrka och stängde på dagshögsta vilket innebar att det horisontella motståndet vid 50,70 SEK togs ut. Jag tycker det ser ut som att aktien är på väg att utmana den tidigare “novembertoppen”, möjligtvis för att sedan sätta en ny högre högsta. Det scenariot ligger enligt mig i linje med det historiska handelsmönstret och är fullt rimligt.
Vi kan även se en intressant prisformation i form av en omvänd huvudskuldra, om aktiekursen lyckas samla kraft för att ta ut den tidigare toppen så finns det chans för en fin fortsättning kortsiktigt innan en rekyl ned initieras. Momentumet är fortsatt starkt, och RSI noteras strax ovanför 70-nivån samtidigt som MACD har reagerat bra vid nollnivån genom att printa ett positivt medelvärdeskors vid zonen.
Volvo (VOLV)
YTD: -7,23 %
Time Frame: Daily
Volvo har klarat sig lindrigt under det här volatila året och är ner fem procentenheter mindre än OMXS30. I början av maj satte Volvo sin lägsta notering för året, och har sedan dess till stor del handlats i sidled. Under de senaste två månaderna har Volvo samlat tillräckligt med styrka för att orka bryta över det horisontella motståndet vid 185 SEK, en zon som agerat motstånd sedan mars i år.
Sedan utbrottet har Volvo stigit ytterligare 4,5 procent och därmed är det tidigare gapet ifyllt från tidigare i år. Jag tycker personligen att det ser lite toppigt ut för stunden och tror därmed att det finns risk för en rekyl ned mot utbrottsnivån inom ett väldigt kort tidsperspektiv. Tydliga negativa divergenser går att utläsa i RSI och MACD i olika tidsperspektiv, vilket pekar på att momentumet i uppgången börjar mattas av. Man får inte heller glömma att Volvo har visat på fin relativ styrka under den senaste tidens muntra börs. Aktiekursen är upp närmare 26 procent sedan slutet av september.
En rörelse ner mot utbrottsnivån skulle innebära en rekyl på lite mer än 4 procent, om köparna kommer tillbaka vid denna nivå så tror jag siktet på lite längre sikt ställs in mot det fallande trendtaket eller topparna i början av 2022. Det som talar för att Volvo kan stiga mer är att MA 20, 50 och 100 har vänt upp samtidigt som MA 200 ser ut att bottna ut. MA 50 har även tagit sig ovanför primärtrenden vilket kan tolkas som ett trendskifte.
Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Anton Iverman. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.