Veckans TA – v52 2021-12-27

Vi går nu in i sista börsveckan för 2021 och det ser fortsatt ut som att OMXS 30 och PI  avslutar året med stil tillsammans med många andra globala index. Det betyder dessvärre inte att alla enskilda aktier har haft en lika fin utveckling. I det här avsnittet tittar vi närmare på tre aktier varav två av dem har haft det motigt under detta gångna börsår medan den tredje är lite mer av en vinnare.

Hoppas alla ni läsare har lyckats navigera er i marknaden under året och att ni kan känna er nöjda med resultaten för året. Snart lägger vi det här året bakom oss och fokuserar fullt på det 2022 som står framför oss. Med det sagt vill jag önska er en väldigt god fortsättning och gott nytt år!
//Anton Iverman

SolTech Energy Sweden (SOLT)
YTD: -17,44 %
Time Frame: Daily
Soltech är noterade på First North Nasdaq och är en helhetsleverantör av solcellslösningar. Under 2021 har aktien gått svagt efter att ha lämnat ett väldigt starkt 2020 bakom sig. Om vi tittar på iShares Global Clean Tech ETF:en som trackar globala bolag inom cleantech/grön energi så kan vi även där se en svag prestation under 2021. Det betyder med andra ord att sektorn i stort har fallit vilket är en förklaringsfaktor till Soltechs svaga prestation på börsen. 

Här kan man tydligt se en positiv korrelation mellan Soltech och ICLN.Soltech Energy Sweden och iShares Global Clean Tech

Tekniskt sett har lägre bottnar ständigt noterats följt av lägre bottnar, ett handelsmönster som jag tror många investerare undviker då man allt som oftast vill investera i en positiv trend. På senaste tiden tycker jag å andra sidan att Soltech börjat visa styrka relativt mätt mot senaste året. Det jag ser extra positivt på är att aktien nyligen formerat en högre botten samtidigt  som torsdagens stängningskurs var över MA 20, 50 och 100 (daily). Min tolkning är att sentimentet har blivit positivare på sistone och möjligtvis kan den fallande trendlinjen tas ut i samband med primärtrenden för att sedan forma en högre topp. Det skulle i sin tur tolkas som ett trendskifte i tidigt skede och chansen att många momentuminvesterare då vill ta position ökar vilket kan driva upp priset. 

Indikatorer
MACD har senast skapat ett positivt medelvärdeskors strax under nollnivån och om det positiva momentumet kan hålla i sig några börsdagar till tror jag MACD kan återspegla sig väldigt attraktivt. Jag tycker den övriga setupen ser bra ut och nu ska nästkommande rörelse bara bekräfta. Vid ett eventuellt brott över nollnivån så är min tro att den senaste toppen ska tas ut innan ett nästa negativt medelvärdeskors ska printas

Kambi (KAMBI)
YTD: -39,33 %
Time Frame: Daily
Kambi är ett aktiecase som enligt många helt förändrades under året när bolagets partner Penn National Gaming lade bud på Score Media and Gaming. Budet offentliggjordes femte augusti och aktien rasade över 30 % den handelsdagen, sedan dess har aktien stabiliserats på lägre nivåer och handlats i sidledes. I år är Kambi ner nästan 40 % och sedan högsta noteringen i april är aktien ner närmare 60 % vilket gör Kambi till en av årets förlorare. 

Kambi befinner sig som sagt i en konsolidering och jag tycker det ser ut som att en botten har formats. I grafen kan vi se att aktien har tagit sig över POC vilket är den prisnivån där handelsvolymen är som allra störst. Det är med andra ord en prisnivå där det finns en stor efterfrågan och köparna förväntas visa styrka i framtiden eftersom de stått trogna tidigare. POC kan vara bra att bevaka eftersom det kan tolkas som ett stödområde av signifikans. Vi kan se att när Kambi föll under POC så trycktes priset ner till lägsta för året, samtidigt kan vi se att när Kambi lyckades ta sig över POC igen så tolkades det som en köpsignal och aktien steg till en ny signifikant topp. 

Kambi handlas över MA 20, 50 och 100 vilket betyder att aktien handlas kring nivåer som är höga relativt till de senaste 20, 50 och 100 dagarna. MA 200 befinner sig lite mer än 40 % över torsdagens stängningskurs och primärtrenden lutar ner rätt kraftigt och har gjort det sedan slutet av sommaren. 

Viktiga nivåer: Jag har dragit en fibonacci retracement från bottennivån mars 2020 till toppen april 2021. Just nu befinner sig kambi strax under 0,618 och jag skulle vilja se att den nivån tas över av köparna inom kort, det är en nivå många på marknaden bevakar och en etablering över fib 0,618 skulle enligt mig kunna göra flera marknadsaktörer positivare inställda till aktiekursen. Under senaste tiden kan vi se att nivån har agerat som ett motstånd och aktiekursen har vänt ner vid två tidigare tillfällen, det återstår att se om kambi kan ta ut nivån i nästa “move”. Om Kambi lyckas ta ut fib 0,618 är nästa target att ta ut den tidigare toppen på 271 SEK vilket skulle innebära att en ny högre topp noteras. Vid ett sådan scenario blir det högaktuellt att bevaka den fallande trendlinjen tillsammans med den negativt lutande primärtrenden.

Garo (GARO)
YTD: 69,29 %
Time Frame: Daily
Garo kan man säga är vinnaren av 2021 iallafall mätt till de aktierna som presenteras i det här avsnittet. Garo är upp närmare 70 % för året efter att ha befunnit sig i en konsolidering inledningsvis för att sedan bryta upp för att notera betydligt högre toppar. Som vi kan se i grafen så befann sig Garo i en triangelformad konsolidering fram till och med augusti. I samband med en stark rapport för andra kvartalet så stack aktiekursen iväg norrut och nu kan vi konstatera att köparna blir köpglada på allt högre nivåer. 

Jag identifierar en potentiellt stigande trendkanal och under förra veckan kan vi se hur köparna kom tillbaka vid nivån 200 SEK. Garo har stigit konsekvent senaste fem handelsdagarna och det ser ut som att marknaden är på god väg att etablera en högre topp vilket konfirmerar den fortsatt positiva trenden. Jag tycker att handelsmönstret ser ut att repetera sig då prisrörelsen som sker nu påminner väldigt mycket om mönstret som skedde efter första toppen. I grafen ser vi att topp 1 sattes efter första rallyt och det slutade med en hälsosam rekyl ner och aktien handlades då i fallande kil. När fallande trendlinjen togs ut och ett återtest hade genomförts stack Garo på nytt till “Topp 2” vilket motsvarade en uppgång på cirka 40 %. Senaste månaden kan vi se att en liknande fallande kil har formats och ett utbrott norrut skedde i torsdags. Min gissning är att ett återtest ska genomföras och om det blir ett lyckat sådant och följs upp med någon form av fortsättningsformation så ska en högre topp skapas. Sannolikheten för ett lyckat återtest är i mina ögon hög på grund av att Garo befinner sig längst ner i trendkanalen samtidigt som MA 100 ligger precis vid trendgolvet. Utöver det så har en gömd positiv divergens formats i MACD vilket är en indikation på att det positiva momentumet hittills inte hunnit återspeglas i aktiekursen.

Dock är det viktigt att känna till att ett återtest inte måste genomföras men det är vanligt fenomen. Det finns såklart en chans att Garo redan ställt in sig på fortsatt uppgång. I torsdags skapades en “Marubuzo” candlestick vilket ses som väldigt bullish, på uppsidan är det av vikt att bevaka MA 50 samt motståndsområdet kring 220 – 230 SEK.

Indikatorer/Oscillatorer
On Balance Volume tycker jag har ett väldigt positivt utseende och det märks att fler marknadsaktörer har hittat till Garo under det senaste året. OBV befinner sig i en stigande trend och så länge utseendet ser ut så här tycker jag aktien är intressant. 

MACD har precis skapat ett positivt medelvärdeskors och det ser ut som MACD har goda förutsättningar att bryta över nollnivån inom kort.

RSI har tagit sig upp i det positivare territoriet (över 50) och har studsat från tidigare bottennivåer kring 40. Jag tycker RSI har genererat en tydlig bild som förklarar att momentumet har varit väldigt starkt under året. Exempelvis har RSI har väldigt sällan befunnit sig på översålda nivåer, istället har extrema toppar skapats vilket är positivt i en stigande trend. 

Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Anton Iverman. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.