I detta avsnitt av Veckans Ta tittar vi närmare på den tekniska biten för OMXS30 och SBB.

OMX Stockholm 30 (OMXS30)
YTD: 9,01 %
Time Frame: Daily
Senaste analysen på OMXS30

TA
OMXS30. Daily

OMXS30-indexet har sedan april rört sig i sidled för det mest och har på sistone besökt den nedre delen av rangen. Vid området som befinner sig vid cirka 2000 har tidigare visat sig vara ett stabilt stödområde som fått indexet att besöka tidigare toppnivåer. Under torsdagen och fredagen fick vi se de första indikationerna på att stödet fortsätter hålla genom att printa “wicks” på nedsidan för att sedan avsluta närmare dagshögsta.

Den hittills relativt starka reaktionen är såklart positivt men enligt mig är inte faran helt bortblåst. Sedan oktoberbotten har OMXS30 befunnit sig inom en stigande trend bestående av högre toppar och bottnar. Utseendet har format en stigande trendlinje och första gången så handlas OMXS30 under denna linje. Det i sig är ett brott ur det positiva handelsmönstret som varit i närmare 10 månader.

Utöver det har MACD även brutit under nollnivån för första gången sedan dess samtidigt som RSI sätter allt lägre toppar. Vidare befinner sig RSI under 50-nivån vilket indikerar ett avtagande momentum.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB B)
YTD: -72,15 %
Time Frame: Daily
Senaste analysen på SBB

TA
SBB B, Daily

I SBB fortsätter volatiliteten hålla i sig, vilket märks i de ständigt tvära kasten som sker dag till dag. Trots det kan man argumentera för att SBB börjat röra sig i sidled i en jämförelse mot årets senaste nedgång. I dagsgrafen kan vi se att SBB byggt upp ett stöd kring 3,3 – 3,2. en nivå där priset rekylerat uppifrån vid två tidigare tillfällen. På ovansidan har däremot ett motstånd kring 6,6 etablerats och där här har återigen priset rekylerat ned ifrån vid två tidigare tillfällen.

Rangen kan vara värd att bevaka då det bör finnas en del köp- och säljordrar strax ovanför och under dessa nivåer. Med andra ord kan ett brott i någon av riktningarna leda till starka rörelser i utbrottets riktning. Per fredagens dagsstängning befinner sig SBB i mitten av rangen. Här är min tro att SBB är påväg att återbesöka rangens golv då aktiekursen senast inte lyckades bryta över motståndet. En ytterligare negativ detalj är att SBB stängde under de kortsiktiga glidande medelvärdena på fredagen vilket är ett tecken på kortsiktig svaghet. Om dessa nivåer inte återtas inom kort bör resan fortsätta ner mot golvet vid 3,2 – 3,3.

Momentumindikatorerna börjar även visa på svaghet, exempelvis har RSI trendat ner under 50-nivån samtidigt som MACD ser ut att forma ett negativt medelvärdeskors precis vid nollnivån.