Veckans TA – v.8 2022-02-21

Välkommen till den här veckans avsnitt av Veckans TA. Idag passar vi på att kika närmare på OMX Stockholm 30 som enligt mig befinner sig vid kritiska nivåer som kan vara värda att bevaka. Vi följer därefter upp med att ge den tekniska bilden på Nordnet som handlas inom ramen för negativ trend. Slutligen kikar vi på en kär folkaktie, nämligen Evolution. Hoppas du lär dig något av detta avsnitt så ses vi redan nästa måndag igen!

OMX Stockholm 30 (OMXS30)
YTD: -9,17 %
Time Frame: Daily

OMXS30, Daily

Det har svängt en del på samtliga globala finansiella marknader under den senaste tiden. Såklart utgör Ryssland-Ukrainakrisen en del av förklaringsgraden till rörelserna och under den gångna veckan har det varit mixade signaler kring situationen i bland annat media vilket lett till ökad osäkerhet. Joe Biden var i princip övertygad om att en rysk invasion var på gång samtidigt som Ryssland tidigare under veckan hade kommunicerat att ryska soldater hade börjat röra sig tillbaka till sina traditionella militärläger. Enligt Reuters så har Vladimir Putin och Emmanuel Macron under söndagen kommit överens om att hitta en fredlig lösning på den rådande konflikten vilket kan vara något som får orosmolnet att lyfta något från börsen. Marknaden ogillar oro och denna situation är ett praktexempel av hur politiska konflikter kan påverka börsen dag till dag. Det har varit stora intradagsrörelser och OMXS30 avslutade förra veckan ner lite mer än fyra procent. 

Rent tekniskt befinner sig OMXS30 vid en kritisk nivå och det gäller att köparna verkligen försvarar zonen 2214 – 2191 för att kursfallet inte ska eskelera. Zonen har utmanats vid tidigare skeden och har varit golvet för den nästan ett år gamla tradingrangen. Golvet skapades under april och maj månad förra året och sedan dess har nivån testats av från ovansidan två gånger tidigare. Den närmsta stödnivån under denna zon återfinns kring 1942 vilket innebär att det finns risk för betydande nedsida (11 %). Om vi istället studsar från dessa nivåer så kan man argumentera för en relativt fin Risk-reward. Uppsidan är som störst när ett instrument befinner sig längst ner i en range, dock krävs någon form av risk management för att handla enligt denna metodik. Det kan vara något så enkelt som en Stopp-loss eller en mer avancerad hedgepositionering.

I RSI har en positiv divergens printats, vi kan utlösa det genom att notera att under samma tid som RSI skapar högre bottnar har OMXS30 skapat lägre bottnar. Tolkningen av en “positiv divergens” är att det finns chans för ett underliggande positivt momentum som ännu inte påverkat rörelsen i det instrument som det avser. MACD ser tyvärr inte lika pigg ut och här har istället en lägre botten printats samtidigt som nedgången fortsätter under nollnivån. 

Nordnet (SAVE)
YTD: -16,42 %
Time Frame: Daily

Nordnet, Daily

Nordnet handlas just nu inom en negativ trendkanal efter att ha toppat i november. Den historiska uppgången sedan notering motsvarade cirka 90 procent i avkastning. Sentimentet har förändrats och nu är det som sagt lite negativare tongångar, något som smittat enskilda aktier som så väl bredare index. Spekulationer i huruvida världens Riksbanker skall hantera den historiskt höga inflationen är på tapeten och det är egentligen ingen som vet hur många räntehöjningar som kommer ske framöver. Viktigast av allt är i vilken takt räntorna förväntas höjas. Nordnet är en bank men skiljer sig ifrån de traditionella bankerna när man talar core business/affärsmodell och gynnas möjligtvis inte lika mycket som Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken av ett ett eventuellt högre ränteklimat.

Tekniskt sett är Nordnet svag enligt mig, dels för att ett återtest av MA 200 gjordes från nedsidan och det skapades en motreaktion direkt och aktien föll tillbaka ytterligare. Att primärtenden inte lyckades tas tillbaka snabbt är något som gör mig skeptisk. Istället är det rimligare att en ny lägre botten skall sättas givet det handelsmönster som varit på sistone. Det finns dock två stödnivåer på nedsidan och det gäller ju såklart att säljarna kan ta sig förbi dessa nivåer vilket kan vara lättare sagt än gjort, speciellt om marknaden lyckas få lite optimism över sig som en följd av att den geopolitiska krisen löser sig inom kort. 

RSI ser relativt stark ut, dock har inte en ny högre topp skapats vilket leder till att momentumet fortfarande är något försvagat i och med den senaste nedgången. I övrigt befinner sig även RSI i det svagare territoriet (under 50-nivån). MACD ser dessutom ut att printa ett negativt medelvärdeskors vilket skulle innebära att MACD ej orkar över nollnivån samtidigt som MACD gör en lägre botten. 

Evolution (EVO)
YTD: -22,88 %
Time Frame: Weekly

Evolution, Weekly

Evolution har det talats om en del på sistone, eller egentligen sedan det gick och blev en folkaktie. Många har rört sig mot aktien på grund av den aggressiva omsättnings- och vinsttillväxten som bolaget onekligen har genererat. Under november 2021 lades en våt filt över aktien och på bara två veckor såg aktieägarna en nedgång på över 35 procent. Det var i och med att en amerikansk konkurrent lämnade in ett klagomål om att Evolution gjorde det möjligt för illegala spel i svartlistade länder. Vissa påstår att bolag som Evolution ska handlas med en riskpremie just på grund av dessa anledningar. Återhämtningen var till en början stark och Evolution lyckades studsa på fib 0,618 vilket genererade en kursuppgång på cirka 50 procent.

På sistone har den tillfälliga rekylen upp avslutats och aktien har sökt sig ner till ett horisontellt stödområde som även ligger på samma nivå som fib 0,5. Om vi tittar lite mer noggrant på de senaste tre veckorna så kan vi se att de ljusstakarna har ganska långa “wicks” på ovansidan, detta är ett svaghetstecken. Det betyder egentligen att säljarna bestämmer vid de högre nivåerna, direkt när aktiekursen går upp så trycks den ner relativt snabbt. 

Det som är positivt är att det hittills inte skapats en lägre botten, så länge det inte sker kan man ändå argumentera för attraktiv RR (Risk-Reward) om man tror att man kan fånga en impuls på uppsidan. Aktien har börjat röra sig in mot en zon där köparna senast stod trogna. Det kan även vara värt att minnas att det var kring dessa nivåer som bolaget själva valde att implementera sitt aktieåterköpsprogram. Det kan man tolka som att bolaget själva anser att värderingen är låg. Rent tekniskt är bilden något svag men det kan vara en potentiell dubbelbotten, det återstår att se. På nedsidan finns det stöd i form av fib 0,618 och ett horisontellt stöd vid 776 SEK.

 

Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Anton Iverman. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.