I detta avsnitt tittar vi närmare på OMXS30 som avancerade duktigt under föregående veckan, första tydliga blåa veckan på länge. Sedan tittar vi närmare på småspararfavoriten, Evolution som rekylerade upp från en tydlig stödnivå under förra veckans handel. Avslutningsvis tittar vi på den tekniska biten för Volvo som befinner sig vid intressanta nivåer.
OMX Stockholm 30 (OMXS30)
YTD: -16,88 %
Time Frame: Daily
Det är fortsatt hög volatilitet på börsen, när index stiger så stiger det kraftigt och samma princip gäller för dagarna då indexet visar på svaghet. Under den föregående veckan steg OMXS30 relativt konsekvent och har därmed tagit sig upp mot den fallande motståndsnivån som just nu återfinns strax över fredagens stäningskurs. OMXS30 reagerade starkt vid den tidigare lågpunkten kring 1900, en prisnivå som senast var i spel för 43 handelsdagar sedan. Man kan tala om en potential dubbelbotten, dock är det enligt mitt tycke för tidigt att endast luta sig tillbaka på denna eventuella bottenformation. Det kommer att bli väldigt intressant att se hur indexet kommer röra sig kring de kritiska motståndsnivåerna. Om indexet lyckas ta ut det fallande motståndet så är det ett klart styrketecken som kan generera en positivism som vi hittills inte fått uppleva sedan det stora bear rallyt där OMXS30 steg 15 procent på lite mer än två veckor.
På ovansidan tycker jag 2040 ser ut att vara ett viktigt motstånd, detta är alltså cirka 1,5 procent över fredagens stäningskurs. Om denna nivå tas ut kan man argumentera för att en högre topp har printats i det kortare perspektivet. Att index skulle noteras kring dessa nivåer skulle även innebära att MA 20 och 50 skulle tas ut vilket kan få fler att ställa om till en allt mer positiv inställning givet ett förstärkt momentum. Å andra sidan, om säljarna visar på relativ styrka kring 2040 tror jag det kan öppna upp för möjligheter att gå kort. För den som tror att den negativa trenden inte är över så kan man leta en bra entry där uppe och invänta en potentiellt lägre botten. Detta vore inte helt osannolikt då det skulle replikera det handelsmönstret som vi sett sedan årsskiftet.
Evolution (EVO)
YTD: -21,91 %
Time Frame: Daily
Småspararfavoriten Evolution har haft det motigt i lite över ett år. Per fredagens stäningskurs så är aktiekursen ner lite mer än 40 procent från all time high-noteringen kring 1709 SEK. Evolution konsoliderade i en sjunkande triangel under perioden 2021 april – november 2021 för att sedan bryta söderut i samband med en blankarattack, sedan dess har inte aktiekursen lyckats återhämta sig. Samtidigt har många sektorkollegor visat på relativ svaghet på börsen vilket har gjort köparna mer avvaktande. Jag tycker den senaste prisrörelsen som vi sett sedan december påminner mycket om den tidigare triangeln som jag nämnde ovan.
Vi kan se att köparna står trogna kring 900 SEK än så länge, ett stödområde har således konstruerats och aktiekursen har studsat upp från denna nivå ett flertal gånger. Under den föregående veckan såg vi en kraftig rekyl uppåt då aktiekursen steg lite mer tio procent totalt. Dock har jag svårt att vara positivt inställd till den tekniska biten så länge som det noteras allt lägre toppar, senast vi såg detta mönster föll aktiekursen kraftigt. Det som krävs för att jag ska bli mer positiv är med andra ord att en högre topp formas, vilket skulle vara en notering kring 1100 SEK. En sak som är värd att påpeka är de positiva divergenserna som tydligt kan utläsas i både RSI och MACD, detta är något som talar för ett förstärkt momentum och en mindre pressad aktiekurs. Dock ser inte volymbalansen speciellt attraktiv vilket tyder på att de “större” marknadsaktörerna har sålt av delar av innehavet i Evolution.
Volvo B (Volv B)
YTD: -22,31 %
Time Frame: Weekly
Volvo har rekylerat ned och har nästan tappat en fjärdedel av det totala börsvärdet under 2022. I fredags stängde Volvo kring 164 SEK vilket är den högsta veckostängningen på sex veckor. Om man ritar ut en Fib retracement från bottennivån som sattes under Corona till all time high-noteringen i mars ifjol så kan man se att aktiekursen har rekylerat ned mer än 50 procent av den uppgången vilket signalerar att säljarna har tagit över taktpinnen.
Fib-nivåerna kan fylla olika funktioner beroende på vad man vill undersöka. Jag tycker verktyget fungerar bra när man försöker reda ut vart det finns potentiella stödnivåer, med andra ord var aktiekursen kan tänka sig att bottna. Om vi tittar i grafen kan vi se att Volvo har rekylerat ned mot Fib 0,618 vilket enligt många fungerar som en kritisk nivå. Jag har ritat ut en grön box där köparna tydligt sugit upp nedgången, zonen kan tolkas som en “demand zone”. Något som bekräftar det är volymhyllan som ligger längst till höger i bild. Den största volymstapeln representerar just denna prisnivå, och därmed ligger den horisontella linjen “Point of Control” här för det valda perspektivet.
Det kan potentiellt vara en bottenformation som håller på att konstrueras, men återigen skall man vara försiktig med ha bråttom in i aktien som befinner sig i en negativ trend även fast det lockar. Om man är intresserad av att investera i Volvo kan man i stället snitta in sig för att dra ner risken något. För att jag skall bli positivare inställd till Volvo vill jag se att den tidigare toppen kring 188 SEK tas ut. Det vore även positivt om Volvo började rekylera i tid i stället för i pris, alltså att aktiekursen börjar röra sig sidledes i något form av range.