Veckans TA – v16 2023-04-17

I detta avsnitt av Veckans TA tittar vi närmare på OMXS30, Alphabet Inc och avslutningsvis Investor som alla befinner sig vid intressant tekniska nivåer. OMXS30 avancerade närmare tre procent under den förgående veckan och befinner sig precis ovanför ett tidigare större motståndsområde. Frågan är nu om vi är en bit in i ett större toppbygge eller om det finns ytterligare uppsida i OMXS30 och andra index.

OMX Stockholm 30 (OMXS30)
YTD: 10,08 %
Time Frame: 1h
Senaste analysen på OMXS30

OMXS30, 1h
OMXS30, 1h

OMXS30 steg närmare tre procent under den föregående veckan och köparna dominerar fortsatt på nuvarande nivåer. Under den senaste tidens handel har kortsiktiga nedställ köpts upp snabbt och viktiga motståndsnivåer har därmed tagits ut.

I fredags fick vi se den första stängningen ovanför det större motståndsområdet som sträcker sig från 2230 till 2245 vilket även innebar en stängning ovanför det fallande trendtaket som knyter samman de två tidigare topparna. Den price action vi sett på sistone är svår att inte vara positiv till. Jag tror trots det att vi är inne i fasen för ett toppbygge, dock med möjlighet att OMXS30 letar sig upp mot cirka 2269 och som högst mot februaritoppen (2295).

Inom kort kommer även rapportperioden dra igång vilket förmodligen kommer bidra till ökad volatilitet vilket även bör sätta en tydligare riktning på vart indexet kommer röra sig inom ett kortsiktigare tidsperspektiv. I dagsgrafen kan inga negativa divergenser utläsas i RSI eller MACD vilket är något man vill se innan vi ska inleda ett större nedställ. Med det sagt så är min inställning neutral/positiv ur ett kortsiktigt perspektiv för att sedan vända till att bli mer negativ med på medellång sikt (3-6 månader).

Alphabet Inc (GOOG)
YTD: 23,32 %
Time Frame: Daily
Senaste analysen på Alphabet Inc

Alphabet Inc, Daily
Alphabet Inc, Daily

Alphabet har sedan en tid tillbaka börjat visa på ny stryka efter ett tungt 2022. Under februari misslyckades Alphabet att etablera sig ovanför primärtrenden och föll tillbaka för att skapa en högre botten jämfört med januaribotten. Där samlade aktien styrka och tog sig snabbt ovanför MA 200 igen, sedan återtestades MA 200 ovanifrån och denna gång agerade nivån stöd och gav bra reaktion (upp cirka 8 %).

Utöver detta är det värt att kommentera utbrottet från triangeln vilket kan vara nästa katalysator för vidare uppgång. Innan konsolideringen inom triangeln började befann sig Alphabet i en tydligt nedåtgående trend med lägre bottnar följt av lägre toppar. Nu har vi fått se ett flertal faktorer som pekar på att Alphabet kan stiga vidare. Först och främst, har det tidigare negativa handelsmönstret upphört helt. Dessutom befinner sig aktiekursen ovanför samtliga glidande medelvärden och alla förutom MA 200 påvisar en positiv lutning. En annan positiv sak att nämna är att aktiekursen har tagit sig ovanför POC och andra viktiga prisområden vilket bekräftar att köparna är relativt starka.

Det som är något negativt ur ett momentumperspektiv är att negativa divergenser går att utläsa i både RSI och MACD men även i balansvolymen. Med andra ord börjar det underliggande momentumet visa på svaghetstecken samtidigt som volymen i uppgången inte är speciellt övertygande. Med det sagt tror jag inte det är en god idé att jaga priset här uppe, utan det kan vara ett bättre alternativ att invänta rekyl och agera då beroende på den rörelsen.  

Investor (INVE_B)
YTD: 12,22 %
Time Frame: Daily
Senaste analysen på Investor

Investor, Daily
Investor, Daily

Investor har under den senaste tiden (sedan november) inom en range som sträcker sig från 187,4 till 211,4 SEK. Aktien handlas per i fredags marginellt ovanför rangens tak och kan än så länge inte ses som ett utbrott, utan det får närtiden bestämma. Med det sagt är min tro att det kommer bli en intressant tid framöver framöver för Investor-aktien. Om aktien lyckas samla tillräckligt med kraft för att etablera sig ovanför rangens tak så ökar sannolikheten för ett återbesök av all time high-nivån vid 234 SEK.

Om säljarna istället kommer tillbaka under de kommande veckorna så är det rimligt att anta att en liknande reaktion som vi såg vid det senaste tillfället motståndet utmanades. Det vill säga en kortsiktig sell-off med risk att dra ner priset mot den nedre delen av rangen. 

Givet utseendet i momentumindikatorerna så ser jag en större sannolikhet för att priset bör vända ner tillfälligt. Negativa divergenser kan utläsas i både RSI och MACD i flera tidsperspektiv (dags- och veckograf). MACD har dessutom börjat vända över för att eventuellt printa ett negativt medelvärdeskors. Om aktiekursen inte lyckas ta ut motståndet vid 211,4 så ser jag MA 50 som första viktiga stödnivå. Det finns en god chans för att Investor hittar stöd någonstans i mitten av rangen på grund av flera stödnivåer i form av glidande medelvärden befinner sig där (MA 20, 50 och 100).


Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Anton Iverman. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.