Veckans TA – v 47, 2021-11-22

I det här avsnittet tittar vi närmare på tre aktier som har gjort väldigt bra i år i termer av avkastning och samtliga har slagit globala index med marginal. Humble befinner sig omkring ATH och levererar rapport på fredag, Nibe befinner sig i mitten av sin stigande trendkanal och Moderna har rekylerat ned starkt på sistone och försöker sätta en botten.

Fun fact: Lucy Dahlgren, grundaren till Bayn Group (Humble Group) söker nu 20 MSEK i en nyemission/ägarspridning till sitt nya tillväxtbolag THiS Group.

Humble Group (HUMBLE)
YTD: 122,93 %
Time Frame: Daily
Humble har nyligen skapat ett utbrott från en länge konsolideringsfas och fredagens stängningskurs blev den högsta hittills. Konsolideringen hade enligt mig själv en positiv underton då högre bottnar skapades samtidigt som ett utbrott skedde norrut ur den tidigare triangelformationen. Vi tittade på Humble Group i början av oktober månad och då testades MA 200 av i daily. Jag påpekade vikten av att MA 200 skulle hålla som stöd och så länge aktien skulle handlas över primärtrenden förespråkade jag att nya toppar skulle skapas inom närtid. 

Under fredagen stängde Humble på 33,35 SEK, alltså cirka 44 % upp från nivåerna vid senaste analysen här på Finanstid. Under föregående vecka noterades en ny toppnotering på 33,35 efter att motståndsområdet strax under 30 togs ut med tilltagande volym. Humble avancerade över 6 % förra veckan och steg utan några nämnvärda rekyler vilket klart sett är ett styrketecken. Momentumindikatorerna börjar dock ge vika samtidigt som volymen i uppgången avtagit för varje handelsdag. Min tro om denna vecka är att ett redigt återtest kommer att genomföras på 30 nivån. Det skulle jag se som något positivt och något som skulle kunna leda till en hälsosammare uppgång på längre sikt. Ett potentiellt nedställ skulle även kunna leda till en högre satt botten vilket fortsätter bekräfta den positiva trenden efter en relativt långvarig konsolideringsperiod. 

Indikatorer/Oscillatorer
MACD har sedan förra analysen skapat två medelvärdeskors samtidigt som nollnivån har tagits ut. MACD har genererat ett väldigt positivt utseende med högre bottnar- och toppar. Det jag menar med att momentumindikatorer börjar “ge vika” är att gapet mellan MACD- och signallinjen börjar minska, det i sig är inget som betyder att en aktie ska handlas ner, det bör snarare tolkas som att fortsatt uppgång inte är lika övertygande vilket kan vara ett resultat av exempelvis vinsthemtagningar kortsiktigt. Drastiska uppgångar i ett specifikt värdepapper kan exempelvis leda till att marknaden behöver återbalansera portföljen

RSI studsade perfekt på 34 nivån igen, i föregående analysen noterade vi att RSI har studsat omkring 34 två gånger senaste året och har direkt efter studsen avancerat upp mot det överköpta territoriet. Just detta skedde igen och RSI har avancerat upp i en stigande trendkanal. I fredags stängde RSI högst upp vid trendtaket och jag tror nu att RSI ska ner mot trendgolvet.

NIBE Industrier (NIBE B)
YTD: 91,31 %
Time Frame: Daily
Nibe har gått starkt i år och är upp över 90 % än så länge. Nibe har befunnit sig inom en stigande trend där taket har agerat motstånd samtidigt som trendgolvet har varit ett stödområde. Nibe släppte tredje kvartalet under föregående veckan och har sedan dess handlats ner något, fredagens stängningskurs blev i mitten av trendkanalen, strax över det horisontella stödet på 128 SEK. Stängningskursen noterades under MA 20 och min tro är Nibe ska ner till trendgolvet för att samtidigt testa av MA 50 givet att stödet på 128 SEK bryts under veckan. Om stödet å andra hålls kan tror jag att Nibe ska upp till föregående topp runt omkring 138. 

Min syn på Nibe är positiv så länge den handlas inom den stigande trendkanalen, om den handlas ner till trendgolvet skulle jag starkt bevaka trendgolvet och MA 50 och 100. Om den positiva trenden hotas kan ett ganska redigt nedställ ske eftersom det är relativt långt ner till MA 200. Vid dagens öppningskurs befinner sig MA 200 mer än 25 % under aktiekursen 

Indikatorer/Oscillatorer
OBV har trendat väldigt starkt likt aktiekursen vilket är ett positivt tecken. Bakom Nibes kursuppgång finns en stark volym och eftersom den visar på en stigande trend kan man konstatera att marknaden fortsätter vara köpglada på eventuellt högre nivåer. Inga negativa divergenser har skapats och enligt mig kan OBV användas som en bekräftelse på hur stark en trend egentligen är. 

RSI har inte ett lika positivt utseende som OBV på grund av att en negativt divergens har skapats mellan de två senaste signifikanta topparna i aktiekursen. RSI har även tagit sig ner från den överköpta zonen vilket är en indikation på avtagande momentum kortsiktigt. RSI stängde strax över 50 nivån i fredags och det kan vara värt att notera hur RSI rör sig kring dessa nivåer. Om RSI bryter 50 nivån är min tro att RSI ska ner mot 30-40 nivån vilket skulle kunna innebär att aktiekursen befinner sig kring trendgolvet. 

Moderna Inc (MRNA)
YTD: 152,49 %
Time Frame: Daily
Moderna har avancerat rejält som en följd av deras framgång att leverera ett vaccin mot Covid. Aktien är upp makalösa 1250 % mätt från mitten av mars under 2020 (Coronakraschen). Som mest var Moderna Inc upp cirka 2450 % mätt från samma startdatum till ATH nivån som sattes i augusti 2021. Sedan ATH-noteringen har aktien rekylerat drastiskt och en drawdown på nästan 50 % är ett faktum. Den senaste rekylen har avslutat den positiva trenden som hållit sig konstant sedan q2 2020. Jag föredrar att inte investera i en negativ trend (lägre toppar/bottnar) men i just det här fallet tycker jag det ser intressant ut rent tekniskt, låt mig förklara…

På samma sätt som en rekyl ner uppstår på grund av en drastisk uppgång sker rekyler upp som en följd av drastiska nedgångar. Moderna Inc handlades ned under MA 200 men nivån togs snabbt tillbaka och fredagens stängningskurs noterades cirka 3 % över MA 200 i daily efter att primärtrenden hade testas av. Det i kombination med att RSI doppat tårna i det översålda territoriet för att sedan ta sig upp över 30 nivån är ett styrketecken (tilltagande momentum). Fredagens stängningskurs hamnade även över fib 0,618 vilket nu bör fungera som en stödnivå. På uppsidan finns det dock gott med motstånd, närmast befinner sig MA 20 följt av ett horisontellt motstånd kring 293 USD och MA 50 och 100. Värt att notera är även de gapen som uppstått (298 – 334 och 358 – 378), om MA 200 fortsätter att hålla är min tes att kursen så småningom ska stiga för att täppa till gapen på uppsidan. 

Oscillatorer
RSI har som sagt tagit sig ur det översålda territoriet och fredagens stängningskurs innebar ett RSI-värde om 42. Jag har ritat ut ett fallande trendtak och just nu befinner sig RSI vid precis vid taket. Jag tror ett utbrott upp skulle leda till tilltagande momentum och en högre topp skulle potentiellt kunna formas (över den röda linjen). Det skulle i sig bekräfta ett trendskifte i oscillatorn vilket kan skapa en positiv divergens, detta återstår dock att se. 

Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Finanstids skribenter. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.