Bolag: Zoomability
Kortnamn: ZOOM
Lista: Spotlight Stock Market
Antal aktier: 2 784 815 st
Aktiekurs vid analys: 16,8 SEK
Marknadsvärde:  46,7 MSEK
Skribent: Jennifer Berntsson

Alla veckans aktie finns listade på veckoredovisningen som du hittar här.

Zoomability är ett bolag som säljer terränggående fyrhjulsdrivna elrullstolar som är anpassade för personer med funktionsnedsättning i benen. Visionen bakom bolagets produkt är att skapa rörelsefrihet åt alla, även i tuffa terränger. I princip borde alla naturreservat och fritidsanläggningar kunna erbjuda rullstolsburna att ta del av deras erbjuder när det gäller naturleder. Och vad passar inte bättre då än en Zoom som tar sig fram tyst och miljövänligt med sina fyra elmotorer – även i lite tuffare terräng. Marknaden och utbudet av terränggående elfordon ökar starkt.

Bolagets produkt Zoom Uphill är en terränggående elrullstol som är utrustad att kunna ta sig fram i sand, snö, slask och upp- och nerförsbackar. Dessutom klarar rullstolen att ta sig upp på trottoarkanter och tuff terräng utanför asfalterade ytor. Zoomen ger exceptionell körupplevelse där föraren sitter tryggt och säkert i den skålade sitsen och använder sina armar och händer för att manövrera. Som förare kan man även komma ner i förarstolen lätt då föraren kan fälla framstyren och vrida stolen i 90 grader åt höger eller vänster. Zoomability har även utvecklat många finesser till rullstolen för att underlätta för föraren. Man kan som ägare bland annat utrusta sin Zoom Uphill med dragkrok för att koppla på en kärra, eller ta med sig en lättviktsrullstol. Dessutom finns det andra lösningar som smartphone hållare, förvaring för väska, men också utrymme att ta med sig exempelvis kryckor tack vare specialbyggda hållare. Zoom Uphill består av 48V litiumbatterier på totalt 20 Ah och vill full laddning kan man köra upp emot 25-40 km på en laddning. Den patenterade bottenplattan ser till att alla fyra hjulen alltid har kontakt med marken oavsett underlaget. Den ger därför kontinuerlig fyrhjulsdrift. Zoomen har en maxhastighet på 20 km/h som kan ändras med en vippkontakt till 10 km/h eller 5 km/h. 

I slutet av 2020 bestämde sig Zoomability för att utveckla sin elrullstol och tillför därför en joystick till Zoom Uphill, vilket medför att individer med begränsad överkroppsfunktion också kan nyttja elrullstolen. Produkten kommer att lanseras och försäljas med start 2022 och den nya produkten kommer att benämnas Zoom Stick.

Zoomabilitys lösningar har redan fått stor uppmärksamhet och flera av Sveriges regioner har fått upp ögonen för den patenterade produkten. Dels har bolaget ett avtal med Region Kalmar och Region Stockholm som erbjuder ekonomiskt stöd för funktionshindrade att skaffa sig en Zoom Uphill.  Förutom i Sverige har även bolaget en stabil försäljning i USA och distributionsavtal i Tyskland, England, Danmark och Finland. Utvecklingen av Zoom Uphill kommer genomföras med ett finskt bolag, Handtics, vilket är gynnsamt för Zoomability eftersom att Finland kommer erbjuda bolaget att nyttja Handitecs befintliga affärsnätverk. Bolaget är även idag representerade i alla länder i Norden förutom Island. Zoomability har även distributörsavtal i USA, Europa och Australien och Nya Zeeland. 

Världsmarknaden för elrullstolar och elmopeder var 1,5 miljarder dollar 2015 och beräknas värderas till 4,8 miljarder dollar 2022. Under 2020 ökade Zoom sina omsättning med 20% och bolaget ser även en högre efterfrågan på sina produkter, både från Sverige men även internationellt. Under 2021 har bolaget även uppgett att de har planer på att gå in på den kinesiska marknaden och bilda en joint venture med tre andra aktörer. Får Zoomability till en förhandling med Kina kan det leda till att bolaget kan producera och marknadsföra sina elrullstolar där vilket vore väldigt gynnsamt för bolaget. Detta eftersom att mer än 24 miljoner människor i Kina lider av fysisk nedsättning.

 

I november 2019 registrerade bolaget den terränggående elrullstol Zoom Uphill som medicinteknisk produkt klass 1 enligt det europeiska medicintekniska produktdirektivet MDD (Medical Device Directive 93/42/EEC). Sedan en tid tillbaka har EU tagit fram ett nytt medicintekniskt direktiv MDR (Medical Device Regulation). För att fortsättningsvis kunna klassa Zoom Uphill som medicinteknisk produkt har bolaget därför nu registrerat Zoomability i enlighet med den nya EU-förordningen MDR:2017/745C.

 

 

“Att vi nu uppfyller det nya EU- direktivet är viktigt för att man i vissa länder i Europa ska kunna få möjlighet att erhålla en kostnadsfri Zoom Uphill via landets hjälpmedelsförsörjning”. 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer
Sektionen Veckans Aktie på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Finanstids läsare. Veckans Aktie är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans Aktie eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans Aktie skickas per e-post till info@finanstid.se