Den amerikanska varuhuskedjan Neiman Marcus förklarade sig bankrutt i torsdags. Det gjorde den till den största amerikanska återförsäljaren som kollapsade sedan Coronavirusutbrottet lamslog den amerikanska ekonomin. Varuhuskedjan hade nästan 5 miljarder dollar i årlig försäljning, enligt dess senaste offentliga finansiella redogörelse.
VD Geoffroy Van Raemdonck sa att företaget och andra återförsäljare står inför “oöverträffad störning orsakad av COVID-19-pandemin, som har lagt ett orubbligt tryck på verksamheten” enligt ett uttalande.
Neiman Marcus sa att bolaget förväntar sig att komma ur rekonstruktionen till hösten. “Det bindande avtalet från våra borgenärer ger oss ytterligare likviditet för att driva verksamheten under pandemin och den finansiella flexibiliteten för att påskynda vår omvandling. Vi kommer att skapa ett mycket starkare företag.”
Liksom andra icke-viktiga detaljhandlare stängde Neiman Marcus tillfälligt sina 43 butiker i mitten av mars. Cirka tio butiker har sedan dess öppnat igen för upphämtning på gatorna eftersom vissa stater har minskat sin lockdown.
Säkerställt 675 miljoner dollar i finansiering
Som en del av konkursansökan sade Dallas-baserade Neiman Marcus att de har säkerställt 675 miljoner dollar i finansiering. Denna kommer från en majoritet av borgenärer för att fortsätta arbeta under omstruktureringen. Dessa borgenärer har nu över två tredjedelar av företagets skuld.
Rekonstruktionen är ett stort slag för private equity-företaget Ares Management och Canada Pension Plan Investment Board. Dessa två företag köpte Neiman Marcus 2013 för 6 miljarder dollar.
Mer än 60 procent av de amerikanska detaljhandlarna har tillfälligt stängt sedan mars, men varuhus var redan i ett försvagat tillstånd långt före dess. Kunderna är inte längre intresserade av att göra alla sina inköp under ett tak utan vill istället plocka och välja saker som skor eller toppar. När de köper kläder kan de gå till T.J. Maxx och onlinehandlare.