Uppdatering 200818
Dansar på nollan

Inga stora rörelser sedan förra veckan, men stabilisering är också en rörelse.

Indexet ligger väldigt nära noll för året. Detta värde är dock inget att hänga upp sig på utan mest psykologiskt.

Stöd och motstånd kräver ingen revidering från föregående uppdatering utan kvarstår alltjämt.

______________________________________________________

Uppdatering 200811
Vilse i ingenmansland

Det går långt mellan uppdateringarna av denna löpande tekniska analys av OMXS30. Anledningen är att det faktiskt inte händer speciellt mycket, inget ovanligt under högsommarmånaderna men å andra sidan har ingenting varit riktigt normalt under detta märkliga börsår.

Index stängde runt 1748, under motståndet i häraden 1750-1775, risken är väl överhängande att det följs upp med en liten rekyl nedåt under tisdagen. Närmaste tekniska stöd är dock inte långt ner, 1730 finns det en stödnivå och skulle den brytas så är nästa på 1670-1700 ingen större fara nedåt alltså.

Uppåt om vi skulle lyckas komma igenom 1775 så är nästa motstånd uppe på rekordnivån runt 1900. Om vi närmar oss den nivån så utlovas tätare rapportering.

____________________________________________________

Uppdatering 200721
Blåa siffror igen!

14 dagar sedan senaste uppdatering, men det har inte riktigt behövts någon, indexet har gått som på räls uppåt. Men i går hände två saker som stack ut.

För det första gick indexet upp på plus för 2020. Vem hade väl trott det i början av maj när effekterna av Covid-19 var smärtsamt tydliga? Att vi i mitten av juli skulle ha hämtat igen alltihop?
För det andra stänger indexet över den motståndsnivå på 1750-1770 som tidigare pekats ut (1784,54). Det var den sista tydligt identifierade motståndsnivån och tekniska analytiker sitter nog för fullt och försöker förutse nästa.

Då det har gått ganska fort uppåt har ingen tydlig stödnivå formerats över den gamla nivån på 1615. Nu är fallhöjden ganska stor och indexet har fått stor draghjälp från rapportfloden med Ericsson i täten. Vi är fortsatt positiva på sikt men varnar för en kortare återhämtning nedåt kortsiktigt.

_______________________________________________

Uppdatering 200707
Allt ser bra ut men var vaksamma

Under måndagen gick indexet med kraft genom den första motståndsnivån och USA-börserna följde efter. Det högre spannet av motståndet på 1680-1710 passerades med råge och stängde en bit över 1730. Nästa motståndsnivå ligger i spannet 1750-1770, alltså rätt nära.

Vid en rekyl nedåt är fortsatt 1615 närmsta stödnivå.

Rent tekniskt ser det alltså väldigt bra ut för tjurarna men vi vill ändå höja ett varningens finger åter igen för påverkan av Covid-19. Under de senaste dagarna har det rapporterats om “fritt fall” i USA på nya smittade och avlidna i pandemin och ett stundande val är på gång. På måndagskvällen rapporterades också om en “andra våg” i Spanien och införande av nya restriktioner. Det är väl värt att noga bevaka händelseförloppet runt Covid-19 globalt för det är inte alls omöjligt att marknaden kommer att överreagera igen till följd av nya rapporter om pandemins spridning. Det är lätt att glömma den panik som uppstod under början av våren när alla siffror pekar uppåt men var vaksamma, en liknande reaktion kan inte uteslutas komma igen.

________________________________________

Uppdatering 200629
Det tror vi om kommande vecka

Veckan som varit var tämligen odramatisk. Positivt är att indexet är på betryggande avstånd från 1610 och nu kan man faktiskt börja prata om högre etablerad stödnivå.

På andra sidan Atlanten vände börserna nedåt i fredagens handel och det är högst troligt att det är vad vi kommer att få se även här. Även resten av veckan kommer att styras i högre grad av större index då det finns rätt få triggers.

Många av börsbolagen har sin årsstämma i början av veckan då de skjutits upp med hänsyn till Covid-19, årsstämmorna brukar dock vara ganska statiska och händelselösa.

____________________________________________

Uppdatering 200619
Veckan som varit

Det som till en början såg ut att kunna bli ytterligare sättning med breda fall för indexet uteblev nästan omgående. Det blev precis som förutspått den utveckling som vi skrev om i den förra uppdateringen. Breda fall världen över men också kraftfulla återhämtningar.

Det är för tidigt att blåsa faran över för nya upptäckter om Covid-19, vi får nog räkna med hög slagighet hela sommaren. Det är också för tidigt i dessa tider att prata om en ny stödnivå då indexet var en bra bit under 1610 i början av veckan.

OMXS30 avslutade veckan på nära 1668 trots att torsdagen gick söderut med 0,57 %. Nulägesanalysen får väl bli “stabilt” men med risk för ytterligare påverkan av Covid-19.

_______________________________________________________

Uppdatering 200612
Helt andra parametrar än teknisk analys styr världsekonomin

Asien faller okontrollerat på grund av rädslan för en andra våg av Covid-19, främst i USA. Det här är parametrar som en Teknisk Analys inte tar hänsyn till alls. Det är nog att räkna med en hög volatilitet för alla index i världen, likt den som varit under hela våren med breda fall men också kraftiga återhämtningar.

Tekniskt finns det gamla stödet på 1480 kvar men dit är det en bit kvar och det hade varit nyttigt för indexet att hitta en ny, högre stödnivå att stabilisera sig på.

Vi kan nog utgå ifrån att fina tillfällen att kunna fånga billiga aktier med starka fundamenta kommer att uppstå.

______________________________________________________

Uppdatering 200611
Indexet faller på bred front

OMXS30 är inne i en bred rekyl efter en fantastisk uppgång. Runt lunchtid låg det på 1646 och ned ca 2,6 % för dagen.

Det intressantaste nu är att se vart en ny stödnivå kan bildas. Eftersom uppgången var så kraftig och snabb, har det inte bildats några nya stödnivåer över den gamla på 1480.
De närmaste dagarna kommer att avgöra om vi ska tillbaka dit igen eller om ett stabilt stöd etableras högre än så.

___________________________________________________________

Uppdatering 200609
Lugnare konsolideringsfas

På tisdagslunchen handlades OMXS30 med röda siffror vilket man även stängde på under måndagen. Man ska ha i minnet att det är efter en otrolig tjurrusning de senaste veckorna. Att indexet återhämtar kraft är bara nyttigt då förhoppningen är att det gamla motståndsintervallet 1660-1700 blir en ny, högre stödnivå.

Så länge indexet stänger i ovan intervall eller över så är det ingen fara på taket om det går lite nedåt. Skulle det bryta 1660 på nedsidan och stänga där under så kan det finnas risk för en bredare nedgång. Trots allt är det en exceptionell återhämtning de senaste veckorna som ingen riktigt såg komma vad det verkar. Trots två dagars nedgång, indexet är urstarkt!

__________________________________________________________

Uppdatering 200603 
Brutet motstånd igen!

Under tisdagen bröt indexet nästa tekniska motstånd på 1660 och stängde nära 1667.
Det gillade marknaden och direkt vid onsdagens öppning gick indexet upp ytterligare drygt 1 %. Vi är nu bara ca 5 % ner för året och pandemins effekter är snart utraderade.

Motståndsnivån är 1660-1680 och 1680 är redan vid öppning passerat. Nivån vid dagens stängning blir avgörande tekniskt. Börsen visar en oerhörd styrka för närvarande.

___________________________________________________

Uppdatering 200531
Det tog stopp vid 1660, så tror vi om veckan

OMXS30 dundrade på efter att motståndet på 1610 krossats i mitten av veckan. Måndag-Torsdag var kraftigt blå men på Fredagen kom den ofrånkomliga rekylen. Nästa motstånd på 1660 testades väl under torsdagen men då det stod stadigt kom rekylen som väntat.

Indexet stängde veckan på 1620,76 ner 1,68 % på fredagen men trenden är fortfarande mycket positiv.

I Maj gjorde indexet 125 punkter upp, det är för tidigt att prata om återhämtning av pandemins effekter men det är definitivt ett steg i rätt riktning.

Veckan tror vi kommer att bjuda på ett uppflyttat stöd från tidigare 1440 till någonstans mellan 1600-1640, kan ett stabilt stöd byggas där så är det att räkna med fortsatt uppåt eller en konsolidering på de här nivåerna.

______________________________________________________

Uppdatering 200527
Motståndet på 1610 brutet med besked, bankerna i topp

OMXS30 handlades strax innan lunch till knappt 1626 och motståndet får, såvida vi stänger över 1610 vilket får anses troligt.

Det är storbankerna med Handelsbanken, Nordea, Swedbank och SEB som drar tåget, samtliga har en uppgång på över 3,9 % individuellt, bäst är Handelsbanken med hela 5,06 % uppgång för dagen.

Nu blir det intressant att se om det finns så mycket kraft i marknaden att man fortsätter upp till nästa motståndsnivå som ligger runt 1660-1680 eller om det bildas en ny stödnivå. Båda scenarion är positiva för “Bulls”.

Uppdatering 200527
Index stänger på 1606,65 och bra på andra sidan Atlanten

Det ser bra ut den närmsta tiden, vårt index stängde mitt i spannet för motståndet och på toppen av det så steg Dow Jones USA markant vilket brukar påverka dagen efter här hemma. Hela 2,17 % på den första dagen då Wall Street öppnade i de riktiga lokalerna efter restriktioner på grund av Covid-19.

På Nasdaqs websida presenteras i realtid de 30 aktierna ingående i indexet. Mycket informativt och bra med sorteringsmöjligheter etc. Rekommenderas!

___________________________________________________________________

Uppdatering 200526
Spännande tider och analysen byter namn

Vid skapandet av denna artikel så hade vi en väldigt spännande situation med återhämtning efter Covid-19 och intressanta tekniska nivåer.
Redaktionen har beslutat att göra om artikeln till en löpande rapportering om OMX-S30 med uppdateringar vid särskilda händelser och indexnivåer som är bra för våra läsare att veta om. Historiken från tidigare artiklar ligger givetvis kvar så det går att följa.

Vid lunchtid idag står indexet i dryga 1604 vilket är mitt i det tekniska motstånd som finns, väldigt intressant. Det vore väl för mycket att önska att det ska dundra genom 1610 och stänga över det, men kan vi stänga dagen i spannet 1600-1610 så ser utsikterna för resten av veckan väldigt fina ut. Stänger vi lägre än 1585 så är risken för en rekyl nedåt en bit stor. Men tjurarna drömmer förstås om att slå igenom 1610 med kraft för då ser det tomt ut med motstånd ända upp till 1660.

____________________________________________________

Uppdatering 200518
Stockholm och Helsingfors drar tjurtåget på måndagen

OMX är i en positiv trend även om det bara är två raka dagar med blå siffror. Det finns gott om plats för uppgång till nästa tekniska motstånd runt 1600-1610. Det är Stockholm och Helsingfors som drar de skandinaviska börserna med runt lunchtid +2,53 % respektive +2,69 %.

_____________________________________________________

Uppdatering 200515
med anledning av torsdagens stängning

Indexet stängde strax under stödet på 1480 och farhågorna var stora för att stödet skulle brista. Nu fick man däremot hjälp från de stora indexen från andra sidan atlanten som samtliga ökade med över 1 % under torsdagskvällen.

OMX tog det positivt och återhämtade sig vid öppningen och ligger nu på betryggande 1500. För tjurarna är det här mycket positivt!

_____________________________________________________

Uppdatering 200514
med anledning av närhet till stödnivåer

Onsdagen och torsdagen gick i moll för OMX och nu är man nära att testa den starka stödnivån på 1480. Indexet står i 1496 i skrivande stund.

Håller det tekniska stödet på 1480 med stängningar över nivån veckan ut så ser det tämligen bra ut tekniskt för en uppgång i kommande vecka.

Utvecklingen i Sverige av Covid-19 läget påverkar naturligtvis mycket och det kan man inte riktigt räkna in i en teknisk analys så var uppmärksamma.

___________________________________________________

De senaste veckorna har präglats av en lägre volalitet än vad vi sett sedan i slutet av februari då effekterna av Covid-19 visade sig på allvar och sänkte indexet med över 25 %. Samtidigt ser vi under perioden en stabil återhämtning av index som nu “bara” är ca 10 % ner sedan årsskiftet. Det är alldeles för tidigt att blåsa “faran över” men man kan åtminstone börja använda sig av traditionella tekniska indikatorer lite lätt, något som varit svårt med en härjande global pandemi i diagrammen.

Motstånd och Stöd

Tjurarna vill gärna se en etablering över 1610 där toppen av nästa motstånd ligger. Veckan har stängt tre dagar på runt 1600 men inte orkat slå igenom motståndet med någon nämnvärd kraft vilket vore önskvärt om man vill se en resa uppåt.Närmsta väl etablerade stöd är runt 1450 där stödet får anses väl etablerat.

Utvecklingen i Swedbank viktig

Turerna runt EBM:s brottsutredning mot Swedbank är en Dark Horse i indexet och svårbedömda. Swedbank står för 4,29 % av indexet och självklart kan det ställa till det ordentligt för OMXS30 om spekulationer runt brottsmisstankarna medför en sättning för aktien.