En nyligen genomförd undersökning av bostadsportalen Boneo visar att 10 procent av besökarna överväger att köpa ett fritidshus. De områden som verkar vara mest eftertraktade är Västkusten, Skåne och Gotland eller Öland. Men även fjällen, Hälsingland och Höga Kusten har visat sig vara bland de mest intressanta områdena för fritidshusköpare i Sverige 2023.

Från mars månad börjar högsäsongen för fritidshusmarknaden och den sträcker sig fram till juni. I slutet av februari genomförde bostadsportalen Boneo en undersökning bland sina besökare där mer än 10 000 respondenter svarade på frågan “Är du intresserad av att köpa ett fritidshus just nu?”. Undersökningen visade att 10 procent av bostadssökarna hade tankar på att köpa ett fritidshus.

– Även om många har varit lite avvaktande gällande köp av fritidshus på grund av det ekonomiska läget och osäkerhet med räntor, visar vår undersökning att det fortfarande finns en stor efterfrågan på att köpa fritidshus i Sverige. Min känsla är att så snart osäkerheten lagt sig, så kommer det snabbt börja göras affärer för fritidshus igen, säger Fredrik Engdahl, vd på Boneo.

Vilka områden rankas högst som drömplats för fritidshusboende? Enligt undersökningen så tar södra Sverige de tre högsta placeringarna, och det är välkända destinationer som Västkusten, Skåne och Gotland eller Öland som lockar många köpare. Men det finns också ett starkt intresse för områden längre upp i landet, såsom fjällen, Hälsingland eller Höga Kusten som rankas högt på önskelistan när människor söker en tillflyktsort för sina lediga stunder.

Topplista för fritidshus i Sverige

  1. Västkusten – 23 %
  2. Skåne – 19 %
  3. Gotland eller Öland – 14 %
  4. Fjällen – 12 %
  5. Östkusten 11 %
  6. Hälsingland eller Höga kusten – 6 %
– Intresset för Västkusten är alltid stort så det gäller att vara förberedd när ett objekt kommer ut i ens favoritområde. Under pandemin hade vi en stark uppgång på fritidshus i alla prissegment, men vi har nu märkt en viss avmattning i vissa prissegment och områden. Vår bedömning är att det största prisfallet redan har ägt rum och det blir intressant att följa hur konjunkturen påverkar marknaden framåt. Att äga ett fritidshus är något av en extra lyx för många vilket leder till att man gör en tuffare avvägning på om man ska köpa eller inte, säger Ludvig Jakobsson, mäklare HusmanHagberg Bohuslän.