Ibland kan bördan av skulder och räkningar bli så tung att man behöver en nystart. Kanske har du en hög av betalningsanmärkningar, eller kanske har du tagit för många smålån som plötsligt har blivit för dyrt för dig att hantera. Då kan omstartslån vara ett alternativ för att hjälpa till i situationen.

Vad är omstartslån?

Syftet med omstartslån är att hjälpa personer som har hamnat i ekonomiska svårigheter och har betalningsanmärkningar. Till exempel om du har hamnat i en cirkel av att ta smålån efter smålån, som tillsammans har blivit väldigt dyra. Med ett omstartslån så samlas dessa lån eller skulder ihop till ett enda gemensamt lån. På så vis behöver du inte hålla koll på en massa olika lån och betalningsdatum, utan kan fokusera på ett enda för att minska stressen. Det är du som väljer för vad omstartslånet ska användas till. Denna typ av lån riktar sig främst till de som har svårt att få traditionella lån på grund av sin dåliga kreditvärdighet.

Dessa utmaningar kan omstartslån lösa:

Skuldsättning och betalningsproblem 

Många som söker omstartslån befinner sig i en situation där de har ackumulerat skulder och har svårt att hålla koll på sina betalningar. Omstartslånet kan användas för att samla ihop dessa skulder, vilket innebär att allt betalas av med hjälp av det nya lånet. Detta kan ge dig en mer hanterbar ekonomisk situation genom att kombinera flera små skulder till en enda större skuld. 

Om du har betalningsanmärkningar 

Personer med dålig kreditvärdighet och betalningsanmärkningar kan finna det svårt att bli godkända för traditionella lån. Om du befinner dig i en sådan situation så är omstartslån utformade för att hjälpa dig att få tillgång till finansiering trots dina tidigare ekonomiska problem. Så även om du har betalningsanmärkningar kan omstartslån ge dig möjlighet att reparera din kreditvärdighet så länge du gör regelbundna betalningar och hanterar det nya lånet på rätt sätt. 

Förbättra din ekonomi 

Genom ett omstartslån får du chans att stabilisera din vardag och organisera din ekonomi bättre. Det kan hjälpa dig att undvika ytterligare skuldsättning och ekonomiska problem genom en strukturerad återbetalningsplan.

Bättre chans för lån i framtiden 

Om du sitter med en dålig kredit så innebär det begränsad tillgång till traditionella finansieringsalternativ. Eftersom omstartslån hjälper till att organisera ekonomin så att du kan betala tillbaka dina skulder, så ökar därmed dina chanser för att förbättra din kredit och att bli godkänd för lån i framtiden. Detta kan vara särskilt viktigt för dem som behöver ett lån för att täcka akuta utgifter eller för att finansiera viktiga livsaspekter som bostad eller utbildning.

Omstart eller inte omstart?

Omstartslån kommer med många fördelar som kan hjälpa dig ur en svår ekonomisk situation. Men glöm inte att det inte alltid är guld och gröna skogar. Omstartslån kan nämligen ha högre räntor och andra kostnader jämfört med traditionella lån. Det är avgörande att noggrant överväga villkoren och se till att du har förmåga att återbetala lånet innan du tar det. Att använda omstartslån som en möjlighet till omstart bör vara en del av en övergripande ekonomisk plan för att undvika framtida ekonomiska problem. Det bästa första steget till att göra rätt val är att jämföra de långivare som finns och vad de erbjuder. På så vis kan du vara säker på att du hittar det alternativ som passar bäst för dig.