Unity Softwares vd John Riccitiello, lämnar med omedelbar verkan för att gå i pension, kort efter en kontroversiell prisändring som irriterade många spelutvecklare i september i år. Kritiken mötte bolaget tydligt, och tillslut drog de tillbaka den nya prismodellen.

På tisdagen stiger Unity Software över 5 procent, i skrivande stund handlas aktien vid 31,22 dollar per aktie.

John Riccitiello som har varit vd i nio år, kommer också att lämna posten som styrelseordförande samt träda ur styrelsen, det meddelade gamingbolaget på måndagen.

James Whitehurst, tidigare vd för Red Hat, kommer att tillträda som Unitys tillförordnade vd. Roelof Botha från Sequoia Capital, den ledande oberoende styrelseledamoten i Unitys styrelse, kommer att ta över som styrelseordförande.

Unity meddelade även att de kommer att påbörja processen efter att hitta en permanent vd och att Riccitiello ”fortsätter att rådgöra med Unity för att säkerställa en smidig övergång.”

I september meddelade Unity en prisändring som upprörde många utvecklare som förlitar sig på företagets teknologi för att skapa datorspel. En konstellation av spelutvecklare protesterade mot förändringen och sa i ett offentligt brev att den ”hotar små och stora spelutvecklare lika” och att den ”gjordes utan någon branschkonsultation.”

Unity modifierade så småningom sin uppdatering för att tilltala utvecklare efter att ha erkänt missnöjet och bett om ursäkt ”för den förvirring och oro som rutinavgiftspolicyn orsakade.”

”Vi lyssnar, pratar med våra teammedlemmar, community, kunder och partners och kommer att göra ändringar i policyn”, sa företaget vid den tiden.