Undvik kvarskatt 2024. Många svenskar, särskilt nya pensionärer, står inför utmaningen med kvarskatt varje år. Kvarskatt uppstår när du har betalat för lite skatt under året, och det kan leda till en oväntad ekonomisk börd. Här är några tips och strategier för att undvika kvarskatt 2024 som Pensionsmyndigheten och Skatteverket sammanställt i ett pressmeddelande.

Hur uppstår kvarskatt?

Innan du kan undvika kvarskatt, är det viktigt att förstå varför det händer. För pensionärer, kan det vara extra komplicerat eftersom inkomsten ofta kommer från flera olika källor, inklusive statliga pensioner, tjänstepensioner och eventuellt arbetsinkomster. Om skatten som dras från dessa utbetalningar inte är tillräcklig, kan det leda till kvarskatt.

Begär högre skatteavdrag

Ett enkelt sätt att undvika kvarskatt är att be om att mer skatt dras från dina månatliga utbetalningar. För pensionärer som får sin pension från Pensionsmyndigheten, kan detta göras direkt på deras hemsida. “Den som är orolig för att skatteavdraget är för lågt kan be Pensionsmyndigheten att dra mer skatt från början,” förklarar Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Ansök om skattejämkning senast den 19 november

Ett annat alternativ är att ansöka om skattejämkning hos Skatteverket. “Om du vill att jämkningsbeslutet ska gälla från och med januari 2024 behöver du göra ansökan senast den 19 november,” säger Pia Blank Thörnroos från Skatteverket. Hon påpekar också att det går att ansöka om jämkning för innevarande år när som helst fram till 30 november.

Se över din skatt i tid

Det har skett ändringar i skattereglerna, speciellt gällande vid vilken ålder du får lägre skatt på din pension. Det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad och se över sin skatt i god tid för att undvika obehagliga överraskningar.

Sammanfattning

Genom att vara proaktiv och se över din skattesituation i tid, kan du undvika kvarskatt 2024. Begär högre skatteavdrag och överväg att ansöka om skattejämkning om det är nödvändigt. Kom ihåg att hålla dig informerad om de senaste skattereglerna för att säkerställa att du betalar rätt mängd skatt.