Stigande intresse på bostadsmarknaden

Just nu pågår de stora visningshelgerna, och efter Riksbankens senaste räntesänkning är det sannolikt att aktiviteten på bostadsmarknaden fortsätter att öka. Under de senaste månaderna har marknaden, som präglats av höga boräntor och sjunkande priser, börjat återhämta sig. Enligt data från Svensk Mäklarstatistik ökar antalet försäljningar, och bostadspriserna är på väg uppåt igen. Denna trend gör det dock svårare för förstagångsköpare att ta sig in på marknaden, eftersom stigande priser innebär högre trösklar och krav på större kontantinsatser.

Höjs bolånetaket ökar ungas benägenhet att köpa bostad

En nyligen genomförd undersökning av Demoskop, på uppdrag av bolåneutmanaren Borgo, visar att en höjning av bolånetaket från 85 till 90 procent skulle göra det betydligt lättare för unga och hyresgäster att köpa sin första bostad. Undersökningen, som riktar sig till svenskar i åldrarna 18 till 29 år samt nuvarande hyresgäster och bostadsrättsägare, visar på ett starkt intresse för att köpa bostad om reglerna skulle ändras.

Nästan var fjärde svensk (23 procent) uppger att de skulle vara mer benägna att köpa bostad om bolånetaket höjs. Särskilt intressant är att:

  • 30 procent av personer mellan 18 och 29 år skulle vara mer benägna att köpa bostad.
  • 31 procent av hyresgäster skulle överväga att köpa bostad.
  • 17 procent av nuvarande bostadsrättsägare skulle kunna tänka sig att köpa en ny bostad.

Utreds av Finansinspektionen

Den statliga utredningen om en eventuell höjning av bolånetaket leds av Finansinspektionen, som fick uppdraget av regeringen i januari 2024. Syftet med utredningen är att undersöka om en höjning av bolånetaket kan bidra till att fler, särskilt unga, kan komma in på bostadsmarknaden. Finansinspektionen är dock kritisk till förslaget, med hänvisning till de ökade riskerna som högre belåning innebär.

– Efter de senaste årens sjunkande priser på bostadsmarknaden finns nu många bostadsägare som har en faktisk belåningsgrad på över 100 procent, alltså att deras bostadslån är högre än det nuvarande värdet på bostaden. Det innebär stora risker för den enskilda privatekonomin och för samhällsekonomin i stort. Samtidigt är det positivt att regeringen överväger alternativ för att fler ska kunna köpa sin första bostad utan att behöva ta ett dyrt och riskabelt blancolån, säger Adam Lewenhaupt, medgrundare av Borgo.

En balans mellan risk och möjligheter

Frågan om att höja bolånetaket är en komplex avvägning mellan att underlätta för unga och nyblivna bostadsköpare och att samtidigt säkerställa en sund och stabil bostadsmarknad. Medan många ser fördelarna med en lägre kontantinsats, kvarstår oron för att det kan leda till ökad skuldsättning och större risker för både individer och samhälle. Resultatet av Finansinspektionens utredning kommer att bli avgörande för hur framtidens bostadsmarknad i Sverige utvecklas.