Var man väljer att plugga kan påverka mycket – även för plånboken. Det visar Samblas senaste undersökning, där det skiljer tusenlappar mellan den dyraste och billigaste studentstaden.

Linköping är billigast, Stockholm dyrast

Studenter i Linköping kan komma undan billigast – medan de som pluggar i Stockholm får det dyrast. Det visar Samblas senaste sammanställning över de vanligaste utgifterna för en student, såsom hyra, mat, kollektivtrafik och gym.

Månadskostnader – här är dyraste och billigaste studentstaden

Enligt Samblas uträkning är det alltså i Linköping som studenterna kan leva allra billigast, med totala utgifter på knappt 7 200 kronor i månaden. Tätt efter följer Umeå och sedan Lund, där man kan räkna med utgifter under 8 000 i månaden. Detta kan jämföras med Stockholm där en student kan räkna med att spendera närmare 9 200 kronor månadsvis.

– Vår uträkning exkluderar ju visserligen saker som försäkringar, kläder och nöjen men visar ändå på vilka stora skillnader det kan göra i plånboken beroende på var du bosätter dig, säger Marcus Sätherström på Sambla och fortsätter:

– Det kanske inte är det som avgör var man väljer att plugga, men visst kan det ekonomiska vara en faktor att ha i åtanke. Vissa vill ju till exempel se till att försöka spara pengar även under studietiden och visst underlättar det då om man kan få betydligt lägre månadsutgifter.

Källa: Sambla

Så här är det räknat:

Boende

Snitthyran för ett 1-rums studentboende har tagits i beaktande.

Kollektivtrafik

Månadskort, studentpris om tillgängligt, har inkluderats.

Livsmedel

En genomsnittlig matkasse i stadens billigaste butik. Per månad har vi räknat med två stycken.

Lunch

En dagens lunch på campus eller motsvarande. Per månad har vi räknat med två luncher per vecka.

Gym

Månadskostnaden för gym kopplat till lärosätet har inkluderats.

Öl

En standardöl hos studentkårens pub, eller motsvarande. Per månad har vi räknat med två i veckan.

Med dessa utgiftsposter samlade har de alltså kunnat presentera en tydlig bild av hur mycket det kostar att leva som student i olika städer, och de ekonomiska skillnaderna är betydande. Förhoppningsvis kan detta ge blivande studenter en bättre förståelse för hur de kan planera sin ekonomi beroende på var de väljer att studera.