Tre utländska banker misslyckades med att fullfölja sina liraåtaganden och gjorde därför default, säger den turkiska Finansinspektionen. De tre utländska bankerna är BNP Paribas, Citibank och UBS. Blockeringen följde efter rapporter som säger att vissa Londonbaserade finansinstitut varit engagerade i manipulativa attacker. Dessa syftar till att skriva ned värdet på den turkiska liran genom att köpa stora mängder utländsk valuta med liror som de inte äger.

Blockeringen kommer att förhindra “transaktioner och applikationer som kan äventyra bankernas drift”. Den skall även säkerställa att kreditsystemet fungerar effektivt, sägs i ett BRSA-uttalande. Efter regulatorns förbud återhämtade sig den turkiska liran. Liran slog rekordlågt mot dollarn på torsdagen.

Manipulativa affärer

I en kommentar till frågan sa Kerem Alkin, ekonomiprofessor vid Istanbuls Medipol-universitet, att Londonbaserade finansinstitut gör manipulativa affärer och skadar Turkiets banksektor.

Den avgörande frågan är att dessa finansiella institutioner köper turkisk lira från turkiska banker. Dessa banker använder dem sedan för att köpa dollar och tar manipulativa positioner mot liran, förklarade han.

“Så dessa Londonbaserade banker som försökte köpa lira för att köpa dollar kunde inte hitta någon lira på marknaden och deras positioner förblev “öppna”, sade han.

Detta resulterade i att utländska banker måste stänga sin position genom att sälja sina dollar för att hitta den turkiska liran de behövde.

Enligt Alkin har utländska spekulanter i den internationella finansiella miljön försökt leda Turkiet till ett låneavtal med IMF. Det är något som regeringen har meddelat att den är emot.