fbpx
3.9 C
Stockholm
onsdag, december 2, 2020
Hem Internationellt Turkiet blockerar tre utländska banker från valutatransaktioner

Turkiet blockerar tre utländska banker från valutatransaktioner

Tre utländska banker misslyckades med att fullfölja sina liraåtaganden och gjorde därför default, säger den turkiska Finansinspektionen. De tre utländska bankerna är BNP Paribas, Citibank och UBS. Blockeringen följde efter rapporter som säger att vissa Londonbaserade finansinstitut varit engagerade i manipulativa attacker. Dessa syftar till att skriva ned värdet på den turkiska liran genom att köpa stora mängder utländsk valuta med liror som de inte äger.

Blockeringen kommer att förhindra ”transaktioner och applikationer som kan äventyra bankernas drift”. Den skall även säkerställa att kreditsystemet fungerar effektivt, sägs i ett BRSA-uttalande. Efter regulatorns förbud återhämtade sig den turkiska liran. Liran slog rekordlågt mot dollarn på torsdagen.

Manipulativa affärer

I en kommentar till frågan sa Kerem Alkin, ekonomiprofessor vid Istanbuls Medipol-universitet, att Londonbaserade finansinstitut gör manipulativa affärer och skadar Turkiets banksektor.

Den avgörande frågan är att dessa finansiella institutioner köper turkisk lira från turkiska banker. Dessa banker använder dem sedan för att köpa dollar och tar manipulativa positioner mot liran, förklarade han.

”Så dessa Londonbaserade banker som försökte köpa lira för att köpa dollar kunde inte hitta någon lira på marknaden och deras positioner förblev ”öppna”, sade han.

Detta resulterade i att utländska banker måste stänga sin position genom att sälja sina dollar för att hitta den turkiska liran de behövde.

Enligt Alkin har utländska spekulanter i den internationella finansiella miljön försökt leda Turkiet till ett låneavtal med IMF. Det är något som regeringen har meddelat att den är emot.

PRESSMEDDELANDE

Nordboost lanserar utbildningsprogram

Shopifys utbildningspartner, Nordboost, har nu lanserat ett officiellt utbildningsprogram som riktar sig till startups och småföretagare på den svenska marknaden. Nordboost E-handelsakademi är därmed Sveriges...

Formica Capital investerar i Ecokraft

Formica Capital investerar i Ecokraft Sverige AB, ett snabbväxande bolag verksamt på den svenska solenergimarknaden. Ecokraft har med sitt kvalitetserbjudande inom solenergi och energilagring...

AgTech-bolaget Agricam låser kapitalrunda på 15 MSEK

Agricam AB har under november 2020 genomfört en nyemission om 15 MSEK via Stockholm Corporate Finance till kvalificerade investerare. Kapitalet kommer i första hand...

Front Ventures i strategisk transaktion

Front Ventures förvärvar stor post i portföljbolaget Nordic Transaction Partner AB och säljer tätt inpå förvärvet samt resterande innehav till ett annat portföljbolag, Intergiro....
- Advertisment -