Kommunikationsappen Truecaller förvärvar indiska Unoideo Technologies, köpeskillingen framgår inte enligt pressmeddelandet. Truecaller öppnade cirka 8,4 procent upp, i skrivande stund noterar aktien en uppgång på 7 % och handlas vid 37,96 SEK per aktie

Unoideo Technologies erbjuder tjänsten TrustCheckr via en SaaS-plattform som hjälper företag att bekräfta kundinformation och upptäcka bedrägeririsker baserat på telefonnummer och digitala indikationer. TrustCheckrs nuvarande lösning har fått uppmärksamhet från företag inom olika branscher, särskilt inom bank- och finanssektorn.

Förvärvet beräknas stärka Truecallers erbjudande inom affärstjänster inom området risk och bedrägeri, som nyligen lanserades förra veckan. Genom förbättrad teknik förväntas det accelerera implementeringen av de nya tjänsterna.

”Truecaller är den främsta lösningen för att identifiera spam-samtal och bedrägeriförsök globalt. Vårt fokus har huvudsaklingen varit på samtalsidentifiering och skydd mot spamsamtal men samtidigt ökar bedrägerisamtal och -meddelanden i en aldrig tidigare skådad takt globalt, till följd av t.ex. en digital bankmarknad. Bedragare opererar på ett annat sätt än spammare, så att investera i att förstärka våra förmågor för bedrägeridetektering är en naturlig utveckling för oss”, säger Nami Zarringhalam, medgrundare, ordförande och Chief Strategy Officer på Truecaller.

Nami Zarringhalam fortsätter:

”Förvärvet kommer att tillföra en utmärkt tjänst och kompetens till Truecaller som vi tror kommer att skapa värde både för våra användare och stärka vårt nuvarande företagserbjudande samt de nyligen lanserade risk- och bedrägerihanteringstjänsterna där vi stödjer företag att minimera risker och bedrägerier. Kombinationen av de färdigheter som TrustChekr har i att identifiera bedragare genom externa signaler av bedrägeri med Truecallers interna signaler kommer att vara en riktigt kraftfull kombination”, säger Nami Zarringhalam, medgrundare, ordförande och Chief Strategy Officer på Truecaller.”

Under 2022 vann TrustCheckr Reserve Bank of India’s (RBI’s) första globala Hackathon – ”HARBINGER 2021 – Innovation for Transformation” i kategorin ”Social Media Analysis Monitoring tool for detection of digital payment fraud and disruption.” TrustChekr har redan etablerade kunder som IIFL Finance Limited och Piramal Capital and Housing Finance Limited, samt flera potentiella kundrelationer för Truecaller for Business. Förvärvet inkluderar sju heltidsanställda och förbättrad teknik som kommer att gynna Truecaller.

Förvärvet slutfördes under det fjärde kvartalet 2023 och finansierades med befintliga medel. Det förväntas ha en begränsad inverkan på kassaflödet och förväntas inte ha någon väsentlig påverkan på företagets finansiella resultat under 2023.