35 erfarna affärsänglar går in med 15,5 MSEK som matchas med 14,5 MSEK från Saminvest, i Propel Capital VI.

Propel Capital, Sveriges mest aktiva privata såddinvesterare i techbolag, kopplad till acceleratorn Sting, har sedan starten 2014 investerat i mer än 175 bolag. Trots tuffa tider på börsen var intresset stort och Propel VI kunde stängas som planerat. Investeringsbolaget kommer att investera i tidiga startupbolag som bidrar till att lösa samhällsutmaningar inom Sustaintech, Healthtech, Deeptech och Digital innovation.

En av Propel Capitals framgångsfaktorer är den noggrant utvalda sammansättningen av affärsänglar. Av de 35 investerarna i Propel VI har 24 varit med i tidigare omgångar av Propel och 11 nya änglar har knutits till Propel VI. Det statliga riskkapitalbolaget Saminvest är återigen ankarinvesterare, vilket möjliggör en kontinuitet och ytterligare förstärkning av ekosystemet och näringslivet i regionen. En annan framgångsfaktor har varit den höga aktiviteten av följdinvesteringar från änglarna. Fler än hälften av Propels bolag har hittills attraherat en följdinvestering från någon av Propels affärsänglar.

Alexandra Tsampikakis, som bland annat varit med och grundat Edtech-bolaget Ugglo, är en av de nya.

”För mig, som själv är entreprenör och Sting Alumni, känns det fantastiskt att genom Propel få chansen att stötta nästa generations tillväxtbolag. Jag ser personligen även fram emot att bli en del av det starka investerarnätverk som Propel erbjuder, det ska bli riktigt kul,” säger Alexandra Tsampikakis.

En annan investerare är Ludvig Linge, som även är styrelseledamot i Propel Capital.

“För mig är Propel Capital framförallt en möjlighet att både få exponering till ett stort antal spännande bolag i tidiga skeden samtidigt som jag utökar mitt nätverk med andra likasinnade affärsänglar. Vidare har Propel Capital vid det här laget bevisat att det går att skapa avkastning för investerarna på det investerade kapitalet,” säger Ludvig Linge.

Pär Hedberg är VD för Sting:

”Det var otroligt viktigt att stänga Propel VI, i ett läge när omvärlden skakar. Med ett osäkert investeringsklimat är det starkt att kunna erbjuda företagen i våra program en första tidig investering och tillgång till intressanta följdinvesterare. Det är även väldigt kul att så många av våra gamla propelänglar och ankarinvesteraren Saminvest väljer att gå med igen, och vi har knutit många nya, spännande investerare till oss. Det är ett starkt nätverk som betyder mycket för våra entreprenörer att komma i kontakt med.”