Att planera en nyårsmiddag kan vara både spännande och utmanande, särskilt när man vill imponera på sina gäster med en trerättersmeny som passar olika budgetar. Här presenterar vi tre nyårsmenyer i olika prisklasser: budget, medeldyr och lyxig. Varje meny innehåller en förrätt, varmrätt och efterrätt, tillsammans med kompletta recept för att underlätta din planering.

Budgetmeny

En prisvärd meny som inte kompromissar med smaken.

Förrätt: Rårakor med saltgurka

Varmrätt: Krämig fläskfilépasta med spenat och soltorkade tomater

Efterrätt: Enkel vaniljglass med dulce de leche och nötströssel

Förrätt: Rårakor med saltgurka

Ingredienser:

  • 4 potatisar
  • 1 ägg
  • Salt och peppar
  • Smör eller olja för stekning
  • Saltgurka, skivad

Gör så här:

  1. Skala och riv potatisen grovt.
  2. Krama ur överflödig vätska och blanda med ett uppvispat ägg.
  3. Krydda med salt och peppar.
  4. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och klicka ut små plättar av potatisblandningen.
  5. Stek på medelhög värme tills de är gyllenbruna och krispiga på båda sidor.
  6. Servera med skivor av saltgurka ovanpå.

Varmrätt: Krämig fläskfilépasta med spenat och soltorkade tomater

Ingredienser:

  • 500 g fläskfilé
  • 300 g pasta (t.ex. tagliatelle)
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 100 g färsk spenat
  • 8 soltorkade tomater i olja, strimlade
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl riven parmesanost
  • Salt och peppar
  • Smör eller olja för stekning

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Skär fläskfilén i tunna skivor och stek i smör eller olja tills de är genomstekta. Krydda med salt och peppar.
  3. Ta upp köttet och lägg åt sidan.
  4. I samma panna, fräs lök och vitlök tills de är mjuka.
  5. Tillsätt spenat och soltorkade tomater, och fräs ytterligare någon minut.
  6. Häll i matlagningsgrädden och låt koka upp.
  7. Rör ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg tillbaka fläskfilén i såsen och blanda sedan med den kokta pastan.
  9. Servera genast.

Efterrätt: Enkel vaniljglass med dulce de leche och nötströssel

Ingredienser:

  • 1 liter vaniljglass
  • 1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)
  • 1 dl blandade nötter (t.ex. hasselnötter och mandlar), grovhackade

Gör så här:

  1. Ta ut glassen ur frysen några minuter innan servering för att den ska mjukna något.
  2. Värm dulce de leche försiktigt i en kastrull eller mikrovågsugn tills den blir rinnande.
  3. Rosta de hackade nötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg.
  4. Skopa upp glass i skålar, ringla över varm dulce de leche och strö över de rostade nötterna.

Medeldyr meny

En balanserad meny med inslag av lyx utan att spräcka budgeten.

Förrätt: Smördegsvåffla med lax och rom

Varmrätt: Torskrygg med champagnesås, dillolja och forellrom

Efterrätt: Chokladfondant med hallonsås och vaniljglass

Förrätt: Smördegsvåffla med lax och rom

Ingredienser:

  • 1 rulle smördeg
  • 200 g kallrökt lax, skivad
  • 100 g färskost
  • 1 msk finriven pepparrot
  • 50 g löjrom eller annan rom
  • Färsk dill för garnering
  • Citronklyftor

Gör så här:

  1. Värm våffeljärnet.
  2. Skär smördegen i bitar som passar våffeljärnet.
  3. Grädda smördegen i våffeljärnet tills den är gyllenbrun och frasig.
  4. Blanda färskosten med riven pepparrot.
  5. Bred pepparrotsfärskosten på smördegsvåfflorna.
  6. Lägg på skivor av kallrökt lax och toppa med en klick rom.
  7. Garnera med dill och servera med citronklyftor.

Varmrätt: Torskrygg med champagnesås, dillolja och forellrom

Ingredienser:

  • 600 g torskrygg
  • Salt och peppar
  • Smör för stekning
  • 2 dl champagne eller mousserande vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl

Gör så här:

  1. Salta och peppra torskryggen. Stek fisken i smör på medelhög värme tills den är genomstekt men fortfarande saftig.
  2. Koka upp champagne och fiskbuljong i en kastrull. Låt reducera till hälften.
  3. Tillsätt vispgrädde och låt såsen koka ihop.
  4. Rör ihop smör och mjöl till en smet och vispa ner i såsen för att tjockna. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.
  5. Servera torsken med champagnesåsen, dillolja ringlad över och en klick forellrom.
 Efterrätt: Chokladfondant med hallonsås och vaniljglass

Ingredienser:

  • 100 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 250 g frysta hallon
  • 2 msk florsocker
  • Vaniljglass

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C. Smörj och mjöla små ugnssäkra formar.
  2. Smält choklad och smör tillsammans över vattenbad.
  3. Vispa ägg, äggulor och socker fluffigt. Vänd ner chokladsmöret och sikta i vetemjöl. Blanda försiktigt.
  4. Fördela smeten i formarna och grädda i 8–10 minuter tills kanterna stelnat men mitten är mjuk.
  5. Värm hallon och florsocker i en kastrull och mixa till en slät sås.
  6. Servera fondanten med hallonsås och en kula vaniljglass.

Lyxig meny

En exklusiv meny med råvaror i toppklass för en oförglömlig nyårsmiddag.

Förrätt: Ostron med champagnevinägrett

Varmrätt: Oxfilé med potatiskaka, tryffelsås och smörstekt sparris

Efterrätt: Citronmarängpaj med passionsfruktscurd

Förrätt: Ostron med champagnevinägrett

Ingredienser:

  • 12 färska ostron
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 msk champagne
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Färsk dill till garnering

Gör så här:

  1. Öppna ostronen och lägg dem på is.
  2. Blanda finhackad schalottenlök, champagne och vinäger. Skeda lite vinägrett över varje ostron.
  3. Garnera med en dillkvist och servera genast.

Varmrätt: Oxfilé med potatiskaka, tryffelsås och smörstekt sparris

Ingredienser:

  • 800 g oxfilé
  • 600 g potatis
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 g smör
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 dl rödvin
  • 2 dl kalvfond
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk tryffelolja
  • Färsk tryffel för garnering (valfritt)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C. Skala och skiva potatisen tunt. Varva potatis med salt och grädde i en ugnsform. Grädda i ca 45 minuter tills den är mjuk och gyllene.
  2. Bryn oxfilén runtom i smör och stek färdigt i ugnen till en innertemperatur på 54°C för medium rare.
  3. Koka ihop rödvin, kalvfond och grädde till en sås. Smaka av med tryffelolja.
  4. Stek sparrisen hastigt i smör och salta lätt.
  5. Skär upp oxfilén och servera med potatiskaka, sås och sparris. Garnera med färsk tryffel.

Efterrätt: Citronmarängpaj med passionsfruktscurd

Ingredienser:

  • 150 g digestivekex
  • 75 g smör, smält
  • 3 äggulor
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk
  • 1 dl färskpressad citronjuice
  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 3 passionsfrukter

Gör så här:

  1. Krossa kexen och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen i en pajform. Förgrädda i 10 minuter på 175°C.
  2. Vispa ihop äggulor, kondenserad mjölk och citronjuice. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ytterligare 15 minuter.
  3. Vispa äggvitor till hårt skum och tillsätt socker lite i taget tills du får en glansig maräng.
  4. Spritsa eller bred ut marängen över pajen och bränn av med en gasbrännare eller i ugnen på grillfunktion.
  5. Gröp ur passionsfrukterna och toppa pajen med curden innan servering.

Dessa nyårsmenyer ger något för alla smaker och plånböcker. God mat, festlig stämning och härliga gäster – nyårsafton blir en succé!