Att planera en nyårsmiddag kan vara både spännande och utmanande, särskilt när man vill imponera på sina gäster med en trerättersmeny som passar olika budgetar. Här presenterar vi tre nyårsmenyer i olika prisklasser: budget, medeldyr och lyxig. Varje meny innehåller en förrätt, varmrätt och efterrätt, tillsammans med kompletta recept för att underlätta din planering.
Budgetmeny
En prisvärd meny som inte kompromissar med smaken.
Förrätt: Rårakor med saltgurka
Varmrätt: Krämig fläskfilépasta med spenat och soltorkade tomater
Efterrätt: Enkel vaniljglass med dulce de leche och nötströssel
Förrätt: Rårakor med saltgurka
Ingredienser:
- 4 potatisar
- 1 ägg
- Salt och peppar
- Smör eller olja för stekning
- Saltgurka, skivad
Gör så här:
- Skala och riv potatisen grovt.
- Krama ur överflödig vätska och blanda med ett uppvispat ägg.
- Krydda med salt och peppar.
- Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och klicka ut små plättar av potatisblandningen.
- Stek på medelhög värme tills de är gyllenbruna och krispiga på båda sidor.
- Servera med skivor av saltgurka ovanpå.
Varmrätt: Krämig fläskfilépasta med spenat och soltorkade tomater
Ingredienser:
- 500 g fläskfilé
- 300 g pasta (t.ex. tagliatelle)
- 1 gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 100 g färsk spenat
- 8 soltorkade tomater i olja, strimlade
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 1 dl riven parmesanost
- Salt och peppar
- Smör eller olja för stekning
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
- Skär fläskfilén i tunna skivor och stek i smör eller olja tills de är genomstekta. Krydda med salt och peppar.
- Ta upp köttet och lägg åt sidan.
- I samma panna, fräs lök och vitlök tills de är mjuka.
- Tillsätt spenat och soltorkade tomater, och fräs ytterligare någon minut.
- Häll i matlagningsgrädden och låt koka upp.
- Rör ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
- Lägg tillbaka fläskfilén i såsen och blanda sedan med den kokta pastan.
- Servera genast.
Efterrätt: Enkel vaniljglass med dulce de leche och nötströssel
Ingredienser:
- 1 liter vaniljglass
- 1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)
- 1 dl blandade nötter (t.ex. hasselnötter och mandlar), grovhackade
Gör så här:
- Ta ut glassen ur frysen några minuter innan servering för att den ska mjukna något.
- Värm dulce de leche försiktigt i en kastrull eller mikrovågsugn tills den blir rinnande.
- Rosta de hackade nötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg.
- Skopa upp glass i skålar, ringla över varm dulce de leche och strö över de rostade nötterna.
Medeldyr meny
En balanserad meny med inslag av lyx utan att spräcka budgeten.
Förrätt: Smördegsvåffla med lax och rom
Varmrätt: Torskrygg med champagnesås, dillolja och forellrom
Efterrätt: Chokladfondant med hallonsås och vaniljglass
Förrätt: Smördegsvåffla med lax och rom
Ingredienser:
- 1 rulle smördeg
- 200 g kallrökt lax, skivad
- 100 g färskost
- 1 msk finriven pepparrot
- 50 g löjrom eller annan rom
- Färsk dill för garnering
- Citronklyftor
Gör så här:
- Värm våffeljärnet.
- Skär smördegen i bitar som passar våffeljärnet.
- Grädda smördegen i våffeljärnet tills den är gyllenbrun och frasig.
- Blanda färskosten med riven pepparrot.
- Bred pepparrotsfärskosten på smördegsvåfflorna.
- Lägg på skivor av kallrökt lax och toppa med en klick rom.
- Garnera med dill och servera med citronklyftor.
Varmrätt: Torskrygg med champagnesås, dillolja och forellrom
Ingredienser:
- 600 g torskrygg
- Salt och peppar
- Smör för stekning
- 2 dl champagne eller mousserande vin
- 2 dl fiskbuljong
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
Gör så här:
- Salta och peppra torskryggen. Stek fisken i smör på medelhög värme tills den är genomstekt men fortfarande saftig.
- Koka upp champagne och fiskbuljong i en kastrull. Låt reducera till hälften.
- Tillsätt vispgrädde och låt såsen koka ihop.
- Rör ihop smör och mjöl till en smet och vispa ner i såsen för att tjockna. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.
- Servera torsken med champagnesåsen, dillolja ringlad över och en klick forellrom.
Ingredienser:
- 100 g mörk choklad
- 100 g smör
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 250 g frysta hallon
- 2 msk florsocker
- Vaniljglass
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C. Smörj och mjöla små ugnssäkra formar.
- Smält choklad och smör tillsammans över vattenbad.
- Vispa ägg, äggulor och socker fluffigt. Vänd ner chokladsmöret och sikta i vetemjöl. Blanda försiktigt.
- Fördela smeten i formarna och grädda i 8–10 minuter tills kanterna stelnat men mitten är mjuk.
- Värm hallon och florsocker i en kastrull och mixa till en slät sås.
- Servera fondanten med hallonsås och en kula vaniljglass.
Lyxig meny
En exklusiv meny med råvaror i toppklass för en oförglömlig nyårsmiddag.
Förrätt: Ostron med champagnevinägrett
Varmrätt: Oxfilé med potatiskaka, tryffelsås och smörstekt sparris
Efterrätt: Citronmarängpaj med passionsfruktscurd
Förrätt: Ostron med champagnevinägrett
Ingredienser:
- 12 färska ostron
- 1 schalottenlök, finhackad
- 2 msk champagne
- 1 msk vitvinsvinäger
- Färsk dill till garnering
Gör så här:
- Öppna ostronen och lägg dem på is.
- Blanda finhackad schalottenlök, champagne och vinäger. Skeda lite vinägrett över varje ostron.
- Garnera med en dillkvist och servera genast.
Varmrätt: Oxfilé med potatiskaka, tryffelsås och smörstekt sparris
Ingredienser:
- 800 g oxfilé
- 600 g potatis
- 2 dl vispgrädde
- 1 vitlöksklyfta
- 50 g smör
- 1 knippe grön sparris
- 1 dl rödvin
- 2 dl kalvfond
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk tryffelolja
- Färsk tryffel för garnering (valfritt)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C. Skala och skiva potatisen tunt. Varva potatis med salt och grädde i en ugnsform. Grädda i ca 45 minuter tills den är mjuk och gyllene.
- Bryn oxfilén runtom i smör och stek färdigt i ugnen till en innertemperatur på 54°C för medium rare.
- Koka ihop rödvin, kalvfond och grädde till en sås. Smaka av med tryffelolja.
- Stek sparrisen hastigt i smör och salta lätt.
- Skär upp oxfilén och servera med potatiskaka, sås och sparris. Garnera med färsk tryffel.
Efterrätt: Citronmarängpaj med passionsfruktscurd
Ingredienser:
- 150 g digestivekex
- 75 g smör, smält
- 3 äggulor
- 1 burk sötad kondenserad mjölk
- 1 dl färskpressad citronjuice
- 3 äggvitor
- 1 dl strösocker
- 3 passionsfrukter
Gör så här:
- Krossa kexen och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen i en pajform. Förgrädda i 10 minuter på 175°C.
- Vispa ihop äggulor, kondenserad mjölk och citronjuice. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ytterligare 15 minuter.
- Vispa äggvitor till hårt skum och tillsätt socker lite i taget tills du får en glansig maräng.
- Spritsa eller bred ut marängen över pajen och bränn av med en gasbrännare eller i ugnen på grillfunktion.
- Gröp ur passionsfrukterna och toppa pajen med curden innan servering.
Dessa nyårsmenyer ger något för alla smaker och plånböcker. God mat, festlig stämning och härliga gäster – nyårsafton blir en succé!