Allvarliga missförhållanden tvingar Trafikverket att häva kontraktet
Trafikverket meddelar att de omedelbart häver miljardkontraktet med AF Anläggning AB, entreprenören som ansvarar för byggandet av E4 Förbifart Stockholms bergtunnlar under Lovö. Beslutet grundar sig på en revision där Trafikverket upptäckt flera allvarliga missförhållanden i entreprenaden. Det framgår av en artikel i Byggnadsarbetaren.
Detta är andra gången Trafikverket tvingas häva ett kontrakt på samma byggplats. Den tidigare hävningen skedde 2019 med entreprenören Lovön Samverkan (LSAB) på grund av omfattande arbetsmiljöbrister.
Förtroendet för entreprenören förbrukat
Patrick Guné, verksamhetsområdeschef för Stora projekt på Trafikverket, kommenterar beslutet i ett pressmeddelande:
– Trafikverket har nolltolerans mot missförhållanden och därför häver vi kontraktet med AF Anläggning AB med omedelbar verkan. Vi har konfronterat AF med dessa uppgifter utan att få några acceptabla förklaringar, och konstaterar att vårt förtroende för entreprenören är förbrukat.
Trafikverket anklagar entreprenören för bland annat systematisk överdebitering, överförbrukning av maskiner samt bristfälligt inköpsarbete. Missförhållandena anses så allvarliga att ärendet nu polisanmäls.
AF Anläggning AB nekar till anklagelserna
AF Anläggning AB, som är en del av AF Gruppen Sverige, tillbakavisar Trafikverkets anklagelser. Julia Mjörnstedt Karlsten, kommunikationsansvarig på AF Gruppen Sverige, skriver i ett uttalande:
”AF Gruppen delar inte Trafikverkets beskrivning av situationen och motsätter sig de allvarliga påståenden som framförts. Vi anser att beslutet om att häva kontraktet saknar grund och kommer nu att noggrant analysera Trafikverkets motivering samt utvärdera vilka åtgärder som krävs för att tillvarata våra intressen.”
Facket: “En bra relation med AF”
Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland, uttrycker sin förvåning över beslutet. Enligt honom har facket haft en bra relation med AF Gruppen under projektets gång och inte sett några tecken på oegentligheter.
– Vi har fortlöpande besökt arbetsplatsen och har fått till oss att AF skött sig bra både vad gäller arbetsmiljö och hanteringen av underentreprenörer och personal. Det som nu har framkommit verkar ha skett på en högre nivå, säger Kullberg.
Hävningen påverkar mellan 120 och 140 personer på arbetsplatsen, varav cirka 15 är fackligt anslutna. Personalen skickades hem samma dag som polisen gjorde id-kontroller på byggområdet.
Polisutredning och framtida entreprenad
Trafikverket ser mycket allvarligt på de avtalsbrott som påstås ha begåtts och har därför lämnat ärendet till polisen.
– Om det finns misstankar om förskingring är det rätt att stänga ner tills allt är utrett. Nu återstår att se hur Trafikverket går vidare och handlar upp en ny entreprenad, säger Kullberg.
Det återstår att se hur rättsprocessen fortskrider och hur Trafikverket väljer att hantera upphandlingen av en ny entreprenör för projektet. Händelsen riskerar att ytterligare försena färdigställandet av E4 Förbifart Stockholm, ett av Sveriges största infrastrukturprojekt.