Välkomna tillbaka till min söndagskrönika kring tradingveckan som gått, sett ur ett mer kortsiktigt handelsperspektiv. Precis som vanligt: Inga djupdyk i makrostatistik eller tekniska analyser, utan kort och gott vad som drivit mig och min handel samt vad jag främst har på min radar inför kommande vecka.

I förra söndagskrönikan riktades huvudfokus mot den ökade volatiliteten på marknaden. De senaste två veckorna har den vänt upp, vilket resulterat i större svängningar över samtliga tillgångsklasser. För egen del har det inneburit justeringar i min trading, såsom mer återhållsam exponering samt att undvika positionering över natten. En bra visualisering av den fortsatt ökade volatiliteten är veckografen över tekniktunga Nasdaq100 med såväl flera gaps som långa candles.

Fjärde kvartalets rapportsäsong har börjat lida mot sitt slut och mest iögonfallande från USA var megatech-bolaget Nvidia som överträffade analytikernas förväntningar och steg med uppåt 15% efter att rapporten släppts. Utöver det var det mestadels rött och på Stockholmbörsen slaktades Truecaller med hela 30% efter sin rapport, och detta inte långt efter att såväl Carnegie som Penser Bank lyft aktien som köpvärd.

På makrosidan inkom under fredagen den viktiga kärninflationssiffran (exkluderat mat och energi), vilken uppgick till 4,7% jämfört med analytikernas förväntningar om 4,3%. Resultat: Ännu högre volatilitet och ytterligare nedställ på marknaden. Alltså, investerarna fortsätter att oroa sig för hur ekonomin kommer att hålla i sig om nu den amerikanska centralbankens räntevapen inte biter som önskat för att dämpa den envist höga inflationen.

Tar även veckotempen på CNN’s omtalade Fear & Greed Index som under de senaste två veckorna backat från Extreme Greed till att börja närma sig ett mer neutralt läge. För en vecka sedan låg mätningen på 69 mot nu 58. Detta är en tydlig signal på att FOMO-känslan på börsen lagt sig till en mer försiktig hållning.

 

I förra veckans krönika nämndes bland annat naturgasens kollaps efter sommarens rekordhöga nivåer i krigets svallvågor. Det har under senaste månaden pågått ett bottenbygge, men som inte velat ta fäste. Frågan inför den gångna veckan var om studsen nu skulle komma och jag tror faktiskt att vi fick se botten sättas för denna gång.

På radarn inför kommande vecka ser jag fortsatt hög volatilitet. Det kommer finnas stora möjligheter för kortsiktig handel – men därmed även många fallgropar. Enskilda tillgångsslag kommer jag i mesta mån att undvika till förmån för indexhandel, som bara de i sig lär bjuda på tillräckliga svängningar. I takt med att fortsatt höjda räntor ligger i korten så har ädelmetallerna kommit ner rätt ordentligt på kort tid. Här kan eventuellt intressanta set-ups skapas. Jag kommer även snegla på vetepriset, som på en vecka tappat runt 9% och kommit ner på en nivå som inte setts sen före Rysslands invasion av Ukraina – som är en av världens viktigaste producenter av spannmålet.

Vi ses i marknaden / Massi