Välkomna tillbaka till min söndagskrönika kring tradingveckan som gått, sett ur ett mer kortsiktigt handelsperspektiv. Precis som vanligt: Inga djupdyk i makrostatistik eller tekniska analyser, utan kort och gott vad som drivit mig och min handel samt vad jag främst har på min radar inför kommande vecka.

Rapporter, rapporter och rapporter. Och ännu mer rapporter. Bolagens Q4-siffror fortsatte att strömma in med blandade utfall. Mest i fokus var de amerikanska megatech bolagen där Meta, Microsoft och Tesla överraskade på uppsidan medan Apple, Amazon och Google gjorde tvärtom. Resultatet: Ännu en rapportvecka med mycket stora svängningar åt bägge håll.

På makrosidan låg räntebeskeden från såväl den amerikanska som den europeiska centralbanken i fokus. Höjningarna annonserades precis som väntat: 0,25% respektive 0.5%, och trots att båda centralbankerna vidhöll att man bedömer att fortsatta räntehöjningar lär behövas för att tämja inflationen tycktes marknaden tolka det som positivt. Resultatet: Raketbränsle för världens börser. Enligt mig, av oklar anledning annat än att det bevisligen biter på inflationsspöket som just nu verkar vara on top of marknadens mind.

Ytterligare viktig makro som kom under veckan var jobbsiffror från USA, som visade sig peka mot allt annat än oro för recession. Arbetslösheten ligger kvar på låga nivåer och det finns en fortsatt stark efterfrågan bland arbetsgivarna, vilket ytterligare bidrog till marknadens styrka. Se grafer nedan.

Liksom nämnt i tidigare krönikor har det funnits mycket likvider utanför marknaden som bara väntat på rätt tillfälle att komma in. Efter det svaga fjolåret på börsen har många investerare hållit på hanen och när det väl börjat dra uppåt är det många som vill in. Personligen anser jag att ett visst beteende av FOMO kunde skönjas och med många traders korta positioner var squeezen vid vissa tillfällen tydlig.

En klassisk indikator som stödjer ovanstående resonemang är CNN’s Fear & Greed Index. Indexet, som mäter sju indikatorer och sträcker sig från 0-100, mäter nu 80 och därmed “Extreme greed“. Det kan jämföras med att indexet nådde så lågt som 16 i höstas.

På min radar inför kommande vecka fortsätter jag att handla konservativt, oftast utan positioner över natten givet de stora rörelser som nu råder. Min tilt på aktiemarknaden ligger på nedsidan och jag kommer leta efter gynnsamma entries för korta positioner i bland annat OMX30-indexet som handlas blott runt 6% från sin högsta nivå, trots allt som varit och är med allt från geopolitiska oroshärdar till kraftig inflation och höjda räntor. Vidare fortsätter jag leta set-ups mellan priset på olja och naturgas, varav den senare fortsätter handlas extremt nedpressat. Stora rörelser även i ädelmetallerna kan skapa intressanta lägen för kortsiktiga affärer.

Vi ses i marknaden / Massi

 

 

 

 

 

 

och undviker i nuvarande marknadsläge att ligga med tradingpositioner över natten. Nästa vecka rapporterar flera av de amerikanska megatech bolagen och framförallt ska den amerikanska centralbanken Fed leverera nya räntebesked och inflationssiffror. Kommer Powell att bli mer hökaktig nu när börserna avsevärt stärkts eller fortsätter han i senaste tidens spår? DET är tiotusenkronorsfrågan to say the least. Något som även bidrar extra till att jag är på min vakt är volatilitetsindexet VIX, som hänger kvar nere på historiskt låga nivåer där det tidigare vänt upp. Detta är något som ofta skvallrar om att högre volatilitet kan ligga runt hörnet.

Sedan senaste krönikan har set-ups som ädelmetallerna guld och silver tappat kraft senaste dagarna samtidigt den amerikanska dollarn stärkts mot bland andra euron och den svenska kronan. Detta kommer i högsta grad påverkas av beskedet från Fed på onsdag.  Spreaden mellan energiråvarorna olja och naturgas är ännu påfallande stor med en ovanligt mild vinter i stora delar av världen samt välfyllda gaslager. Set-upen med spannmålspriserna spelade in.

På min radar inför nästa vecka är försiktig tilt på nedsidan i de större indexena. Fortsatt fokus på hur ädelmetallerna spelar mot valutorna, men en stor heads-up med tanke på onsdagens utlåtande från Fed – något som i högsta grad kommer påverka samtliga tillgångsslag.

Vi ses i marknaden / Massi