Välkomna tillbaka till min söndagskrönika kring tradingveckan som gått, sett ur ett mer kortsiktigt handelsperspektiv. Precis som vanligt: Inga djupdyk i makrostatistik eller tekniska analyser, utan kort och gott vad som drivit mig och min handel samt vad jag främst har på min radar inför kommande vecka.

Sett i backspegeln så visade sig förrförra veckans relativt kraftiga uppgång på världens aktiemarknader vara mer av karaktären tillfälligt lättnadsrally. Om ni minns så var det den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell som då uttalade sig kring USA’s ekonomiska utsikter. Och kanske inte helt oväntat: I tider av pessimism och ett allmänt osäkert ekonomiskt läge behövs inte jättemycket positivt för att trigga tillfälliga uppgångar… Därför var min tilt inför veckan som nu gått på nedsidan, vilket visade sig riktigt.

Aktiemarknaden agerade största sänke med techbolagen i spetsen medan ädelmetallerna och kryptovalutorna stod emot och visade relativ styrka. På råvarusidan stack framförallt oljepriset ut som nu handlas på årslägstanivåer – trots den geopolitiska kris som initialt drivit upp priserna på energi. Just oljeprisets branta nedgång senaste veckan har gäckat många. Enligt storbankernas konsensus förväntas priset stiga markant under 2023, men senaste veckans sell-off på uppåt 12% i världens mest handlade råvara pekar på att stora aktörer säljer volym. Kring orsakerna finns mängder av spekulationer – såsom påverkan av det sanktionerade pristaket på rysk olja, lockdowns i Kina, att Biden avvecklar stora delar av den amerikanska oljereserven etc. Detta väcker mitt intresse inför nästa vecka.

I bilden nedan till vänster ser vi veckans prisutveckling för oljan (Brent), som backat varje dag. Till höger ser vi grafen över USA’s oljereserv, som senaste åren minskat drastiskt till nivåer som inte setts sen i mitten på 80-talet.

 

En annan intressant graf som dykt upp på min radar inför nästa vecka är prisutvecklingen för Vete, som liksom oljan sjunkit markant på sistone. Ukraina, som är en av världens största exportörer av grödan, har av förståeliga skäl fortsatt stora problem med leveranserna. Här tänker jag även att EU’s färska restriktioner angående gödningsmedel bör kunna öka efterfrågan.

 Månadsgrafen för vete.

 

På aktiesidan nämnde jag ovan att techbolagen underperformat och då framförallt Nasdaq gentemot exempelvis Dow Jones, SP500, DAX och OMX – som alla haft en mer eller mindre svag utveckling under veckan som gått. Här skulle jag inte bli förvånad om vi kan få se en fjädring under kommande vecka och kanske de första tipptappande stegen mot ett litet tomterally, ett inte ovanligt återkommande mönster för årstiden.

Vi ses i marknaden / Massi