Välkomna tillbaka till min söndagskrönika kring tradingveckan som gått, sett ur ett mer kortsiktigt handelsperspektiv. Precis som vanligt: Inga djupdyk i makrostatistik eller tekniska analyser, utan kort och gott vad som drivit mig och min handel samt vad jag främst har på min radar inför kommande vecka.
Rapporter, rapporter och rapporter. Förra veckan bokstavligen översköljdes finansmarknaden med bolagens Q4-rapporter och dessa kommer att fortsätta rulla in i rask takt även kommande vecka. Makrostatistiken, framförallt den amerikanska, som styrt marknaden den senaste tiden har fått stå tillbaka och lite som vi var inne på i senaste krönikan: De konsumentinriktade bolagen har haft ett kämpigt kvartal bakom sig, liksom en del av de högst belånade fastighetsbolagen som fått kämpa mot stigande räntor. Bankerna å andra sidan, täljer guld med smörkniv när de tar varje chans att utnyttja de lukrativa möjligheterna kring ett ökat räntenetto. Höjd utlåningsränta. I stort oförändrad inlåningsränta. Det är så bankerna jobbar. Storvinster lär levereras, men analytikernas förväntningarna är höga.
Trots skiftande rapportutfall utvecklade sig aktiemarknaderna relativt starkt under förra veckan. Av grafen nedan framgår osäkerheten inför den amerikanska aktiemarknadens optionslösen, vars calls och puts till stor del tog ut varandra.
Att marknaden ändå tuffat på uppåt härleder jag till en viss del av “lättnad”, då flertalet analytiker förväntat sig sämre rapportutfall än vad som visat sig. Ovanpå det står ännu en stor del av investerarkollektivet, såväl retail som fonder, utanför marknaden och när fler vill vara med på tåget så stiger börserna som resultat. Även från det surr jag hör från tradingkollektivet finns en hel del korta positioner som delvis säkert täckts. I grafer från från de mer globala indexen S&P500 och tyska DAX30 framgår även att andelen korta positioner i marknaden är relativt hög.
I mina ögon drivs nu börserna av rapporterna som kommer in “inte lika illa som förväntat” i spåren av ett utmanande 2022. Ovanpå det så har vi även fått konstaterat att inflationen börjat minska i spåren av räntehöjningarna. Det i kombination med att mycket pengar står vid sidan av aktiemarknaden och vill haka på i uppgång samt den relativt stora andelen korta positioner ger kraft underifrån.
Personligen är jag försiktig på uppsidan och undviker i nuvarande marknadsläge att ligga med tradingpositioner över natten. Nästa vecka rapporterar flera av de amerikanska megatech bolagen och framförallt ska den amerikanska centralbanken Fed leverera nya räntebesked och inflationssiffror. Kommer Powell att bli mer hökaktig nu när börserna avsevärt stärkts eller fortsätter han i senaste tidens spår? DET är tiotusenkronorsfrågan to say the least. Något som även bidrar extra till att jag är på min vakt är volatilitetsindexet VIX, som hänger kvar nere på historiskt låga nivåer där det tidigare vänt upp. Detta är något som ofta skvallrar om att högre volatilitet kan ligga runt hörnet.
Sedan senaste krönikan har set-ups som ädelmetallerna guld och silver tappat kraft senaste dagarna samtidigt den amerikanska dollarn stärkts mot bland andra euron och den svenska kronan. Detta kommer i högsta grad påverkas av beskedet från Fed på onsdag. Spreaden mellan energiråvarorna olja och naturgas är ännu påfallande stor med en ovanligt mild vinter i stora delar av världen samt välfyllda gaslager. Set-upen med spannmålspriserna spelade in.
På min radar inför nästa vecka är försiktig tilt på nedsidan i de större indexena. Fortsatt fokus på hur ädelmetallerna spelar mot valutorna, men en stor heads-up med tanke på onsdagens utlåtande från Fed – något som i högsta grad kommer påverka samtliga tillgångsslag.
Vi ses i marknaden / Massi