Välkomna tillbaka till min söndagskrönika kring tradingveckan som gått, sett ur ett mer kortsiktigt handelsperspektiv. Precis som vanligt: Inga djupdyk i makrostatistik eller tekniska analyser, utan kort och gott vad som drivit mig och min handel samt vad jag främst har på min radar inför kommande vecka.

Under den gångna veckan skiftade tradingkollektivets fokus från att greppa varje vägvisande halmstrå i den amerikanska makrostatistiken till bolagens Q4-rapporter, vars säsong nu kickat igång. Under årets första två veckor steg marknaden markant i ett försenat tomterally, som nämndes i förra veckans krönika – en uppgång som till stor var räntestyrd och påeldad av vikande inflationssiffror och fallande amerikanska långräntor. Något vi även var inne på var att uppgången rimligen bör tappa kraft i takt med att bolagsrapporterna släpps. Inte minst de konsumentinriktade bolagen lär behöva meddela viss beska i takt med den minskade köpkraften bland vanligt folk. Ett par exempel på detta visades i rapporterna från bland andra Electrolux och Dustin, som haft ett kämpigt kvartal bakom sig.

Ett extra öga kommer jag kasta på bankrapporterna, som bör ha chans att visa upp relativt goda siffror – inte mist då det nya ränteläget bör ha kommit dem till gagn. Just räntorna kan å andra sidan komma att ligga fastighetsbolagen i fatet. Nämnas ska även att marknadens generella förväntningar är rätt lågt ställda inför rapporterna, så en del negativt finns troligtvis redan inprisat. Med det sagt kan även “inte alltför dåliga” rapporter överraska på uppsidan. VD-orden och framtidsutsikterna kommer även de ha stor påverkan på börsens utveckling den närmaste tiden framåt.

Något jag vill highlighta är utvecklingen av VIX-index (se graf nedan), som i början av förra veckan var nere på nivåer där vi tidigare sett vändningar. Detta är något som ofta skvallrar om att högre volatilitet kan ligga runt hörnet.

Av mycket att döma ser 2023 ut att inleda med stora svängningar, något som nästintill blev vardagsmat under fjolåret. Faktum var att 2022 var ett av de mest volatila börsåren på mer än 70 år (se graf nedan). Jag tror dock inte vi kommer nå upp i de nivåerna, förutsatt att vi förhoppningsvis slipper fler krig, pandemier och annat elände.

På min radar för nästa vecka är, förutom bolagens Q4-rapporter: Råvarorna. Oljepriset fortsätter visa relativ styrka mot fortsatt vikande pris på naturgas och spreaden dem emellan ökar, vilket kan ge upphov till intressanta trading set-ups. Ädelmetallerna vinner kraft i takt med lägre ränteutsikter, men hur mycket är rimligt? Intressanta lägen lär dyka upp även här. Priset på vissa spannmål är nedpressade och ser även ut att kunna erbjuda möjligheter för åtminstone kortsiktiga affärer.

Vi ses i marknaden / Massi