Idag annonserar Tioex, en plattform för andrahandsaktier, att medlemmarna har investerat ungefär 70 miljoner kronor under 2022, där hela 70 procent av dessa nya investeringar är inom området elektrifiering. Under föregående år har medlemmarna på Tioex investerat i hela 15 investeringsrundor, varav åtta nya bolag har tillkommit i portföljen. Året innan, 2021, investerade medlemmarna på Tioex i sju investeringsrundor, vilket ledde till att två bolag blev tillagda i portföljen. Antalet bolag i portföljen ökade därmed kraftigt med över 400 procent under året, antalet investeringsrundor ökade med drygt 110 procent och investeringsvolymen ökade med 20 procent. Bland de nya bolagen i portföljen finner vi bolag som Einride, som tillverkar självkörande elektrifierade lastbilar och Cake, som elektrifierar motorcyklar och lättare fordon.

– Året som gått har varit svårnavigerat på grund av den osäkra marknaden men vi har jobbat på och jag är nöjd att vi kunnat erbjuda våra medlemmar nya spännande investeringsmöjligheter samt ökat våra volymer från året innan. Elektrifiering är en sektor som utmärkt sig bland våra nya portföljbolag. Det är en megatrend som vi bara har sett början på och vi ser att intresset för sektorn ökat markant bland våra medlemmar och att det blir ett fortsatt fokus framåt, säger Johan Hägglund, vd och grundare på Tioex.

Under 2022 har medlemmarna på Tioex investerat i bolagen Yabie, Doktor.se, Einride, Cake, Digiexam, Tioex Partners, Klarna, Exeger samt Kaunis Iron, som också är det senaste bolaget som har tillkommit i portföljen. Kaunis Iron bygger världens första fossilfria och elektrifierade gruva i Pajala.

– Intresset för Kaunis Iron var väldigt stort och rundan blev övertecknad med över 40 procent. Bolaget har fått viktiga tillstånd på plats för att expandera verksamheten så vi tror att det fortsatt kommer finnas ett stort intresse, fortsätter Johan Hägglund.

– Framåt har vi flera spännande case på gång och det finns goda möjligheter att hitta guldkorn att investera i just nu. En sektor som vi tittar lite extra på är impactbolag. Här finns det många framstående svenska bolag som har potential att växa och göra världen bättre, tillägger Johan Hägglund.