Facebook och Instagram kommer att börja kosta pengar i EU från och med november, åtminstone för den som väljer att uppgradera från gratisversionen. 

Meta, den amerikanska techjätten som äger Facebook och Instagram, meddelar via ett pressmeddelande att de kommer att införa betalversioner av Facebook och Instagram i EU redan i november i år. Dessa premiumtjänster, som inte innehåller annonser, kommer att kosta mellan 9,99 euro och 12,99 euro per månad beroende på plattform och funktionsomfattning.

Meta poängterar att de kommer att fortsätta erbjuda gratisversioner av sina plattformar med annonser. Denna förändring till betalversioner är en reaktion på de nya EU-reglerna som kräver att användare samtycker till insamling av deras data, vilket i sin tur hotar Metas huvudsakliga inkomstkälla.

“Vi tror på ett annonsstödt internet, som ger människor tillgång till personliga produkter och tjänster oavsett deras ekonomiska status. Det tillåter också småföretag att nå potentiella kunder, växa och skapa nya marknader, vilket driver tillväxten i den europeiska ekonomin”, heter det i pressmeddelandet.

I pressmeddelandet framhåller Meta att användare som betalar för Instagram eller Facebook inte kommer att ha sina personuppgifter använda för reklamändamål.

I juli hindrade EU-domstolen Meta från att kombinera data om användare på sina plattformar med data från externa webbplatser utan användarnas godkännande.

Tidigare under året ålade den irländska dataskyddsmyndigheten Meta att betala 390 miljoner euro som straff för att ha brutit mot EU:s integritetslagar.