Taiwans försvarsdepartement varnade på tisdagen för en möjlig ”markant ökning” av militära spänningar efter att ha rapporterat om förnyad kinesisk militär aktivitet, däribland att stridsflygplan har korsat den känsliga medianlinjen i Taiwansundet.

Taiwan har styrts oberoende från Kina sedan 1949, men Peking fortsätter betrakta ön som en del av sitt territorium.

Taiwan, som har demokratiskt styre och som Kina gör anspråk på som sitt eget territorium, har klagat över ökad militär påtryckning från Peking under de senaste tre åren, särskilt genom att Kinas flygvapen har vistats nära ön vid upprepande tillfällen.

Ministeriet meddelade att man på tisdagsmorgonen observerade 12 kinesiska militära flygplan i sin luftrumsidentifieringszon, varav sju korsade medianlinjen, sex stycken J-10-stridsflygplan och en drönare.

Fem kinesiska fartyg genomförde också ”beredskapspatruller med stridsinslag”, sade ministeriet, utan att ange en specifik plats.

Medianlinjen hade under en längre tid fungerat som en inofficiell gräns mellan de två sidorna, tills Kinas flygvapen började korsa den regelbundet för ett år sedan.

”Den fortsatta militära trakasseringen från kommunistarmén i regionen kan leda till en kraftig ökning av spänningar och förvärra den regionala säkerheten”, påpekade ministeriet och uppmanade Peking att ”omedelbart avstå från sådana ensidiga handlingar”.

Att bibehålla den fredliga och stabila status quo i Taiwansundet är av största vikt för säkerheten och välståndet i Indo-Stillahavsregionen, och alla inblandade parter, inklusive Peking, har ett gemensamt ansvar att upprätthålla den, tillade ministeriet.